Sportvasten

Heb jij interesse in sportvasten? Samen met je Coach (that’s me!) train je je lichaam in 10 dagen de switch te maken van suiker- naar vetverbranding. Dit doe je door te sporten, (sap)vasten en het gebruik van speciale voedingssupplementen. Ik stel een persoonlijk protocol voor je samen dat je gedurende 10 dagen volgt. Wil je meer weten over het 10-daagste sportvasten programma?

Persoonlijke begeleiding door Gecertificeerd Fittergy coach

Door mijn kennis van de wetenschappelijke achtergrond van sportvasten kan ik jou op een veilige en verantwoorde manier door het programma begeleiden.

Wetenschappelijk bewezen

Sportvasten wordt genoemd als de snelste effectieve methode voor gezond gewichtsverlies van 2 tot 6 kg , vooral buikvet.

Meetbare resultaten

Je herstelt sneller na het sporten, je cholesterolgehalte daalt, je conditie verbetert. Kortom, je voelt je topfit en vitaal.

Wat is sportvasten?

Sportvasten is een trainingsmethode waarbij intensief sporten en vasten worden gecombineerd om het lichaam in een staat van ketose te brengen. Het doel van sportvasten is om de stofwisseling te resetten en het lichaam te trainen om meer vet te verbranden in plaats van suikers. De wetenschap achter Sportvasten is recent bevestigd in het toonaangevende ‘International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism’. Sportvasten wordt genoemd als de snelste effectieve methode voor gezond gewichtsverlies. Door het dieet en de intensieve sportbeoefening komt het lichaam in een staat van ketose, waarbij het lichaam overschakelt van het verbranden van suikers naar het verbranden van vetten. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en een verbeterde lichaamssamenstelling.

Sportvasten met het Fittery-programma

Het Fittergy Sportvasten programma is een specifieke variant van sportvasten, ontwikkeld door de Nederlandse onderneming Fittergy. Het 10-daagse Fittergy Sportvasten programma omvat een combinatie van drie fasen: de afbouwfase, de sportvastenfase en de opbouwfase.

Z
Afbouwfase: Tijdens de afbouwfase van 3 dagen wordt er overgeschakeld naar een voedingspatroon met minder koolhydraten en meer gezonde vetten. Dit helpt het lichaam om over te schakelen naar het verbranden van vetten in plaats van suikers. Hierdoor ga je de suikers die opgeslagen liggen in je lever en spieren zoveel mogelijk opmaken.
Z
Sportvastenfase: De sportvastenfase duurt 3 tot 6 dagen, afhankelijk van de individuele gezondheid en fitheid. Tijdens deze fase wordt er dagelijks intensief gesport onder begeleiding van een Fittergy Sportvasten coach (me!). Het doel is om het lichaam in een staat van ketose te brengen, waarbij het lichaam overgaat op het verbranden van vetten in plaats van suikers. In deze dagen eet je niets op een klein beetje vruchtensap na. Deze sap is bedoeld om je hersenen nog minimaal te voorzien van suikers.
Z
Opbouwfase: Na de sportvastenfase volgt de opbouwfase, waarbij het voedingspatroon langzaam weer wordt opgebouwd en de sportactiviteiten worden afgebouwd. Eerst alleen met groenten, fruit en eiwitten. Op dag vier komen er wat zetmeelhoudende koolhydraten bij. Het doel van de opbouwfase is om het lichaam te laten wennen aan het nieuwe voedingspatroon en om de verbeterde lichaamssamenstelling te behouden.

Wat zijn de voordelen van sportvasten?

De resultaten van sportvasten op een rij:

 • ZDarmen komen tot rust
 • ZVerbeterde spijsvertering
 • ZConditie verbetert
 • ZFit en energieker
 • Z2-6 kg gewichtsverlies (voornamelijk vet)

Aan de slag met sportvasten?

Mini consult

Ben je benieuwd wat ik voor jou zou kunnen betekenen als sportvast coach? Plan een gratis en vrijblijvend kennismaking van 30 minuten en ontdek of het 10-daagste sportvasten programma bij jouw behoeftes aansluit en of we een match hebben!

Aan de slag

Tijdens de tien dagen is er de mogelijkheid om dagelijks contact te hebben met mij, dit kan doormiddel van een community of individueel.

Monitoren & nazorg

Na de tien dagen heb je recht op een 1:1 coaching sessie waarin we het resultaat zullen bespreken maar ook de vervolg stappen om een gezonde levensstijl te behouden.

FAQ

Wat is een gecertificeerde Fittergy coach?
Een gecertificeerde Fittergy coach is een coach die is opgeleid en gecertificeerd door Fittergy om het Sportvasten programma te begeleiden. Deze coaches hebben een specifieke opleiding gevolgd waarin ze getraind zijn in de Sportvasten methode en de bijbehorende voedings- en trainingsadviezen. Fittergy coaches hebben kennis van de wetenschappelijke achtergrond van Sportvasten en zijn in staat om cliënten op een veilige en verantwoorde manier door het programma te begeleiden. Ze kunnen cliënten helpen bij het opstellen van een persoonlijk voedingsplan, het bepalen van de juiste intensiteit van de sportactiviteiten en het monitoren van de voortgang.
Hoevaak mag je sportvasten?
Hoe vaak je mag sportvasten hangt af van verschillende factoren, zoals je gezondheid, conditie en doelstellingen. Over het algemeen wordt aangeraden om niet vaker dan twee keer per jaar een sportvastenprogramma te volgen.
Is sportvasten voor iedereen geschikt?
Nee, sportvasten is niet voor iedereen geschikt. Er zijn een aantal indicatie waarbij sportvasten wordt afgeraden, in sommige gevallen is het mogelijk per persoon te kijken of sportvasten een mogelijkheid is. Neem hiervoor contact op, via het contactformulier.

Indicaties waarbij sportvasten af te raden is:

 • Bekend of een verleden met een eetstoornis
 • Psychische stoornissen
 • Diabetes (type 1)
 • Hart- en vaatziekten
 • Gebruik van zware medicatie
 • Problemen met lever/nieren
Wat mag je eten op de vastendagen?
In principe eet je niets op de vastendagen. Je drinkt alleen water, thee en/of zwarte koffie. Drie keer per dag mag je 100ml vruchtensap (sinaasappel, appel, druif) nemen. En je neemt supplementen om eventuele te korten in nutriënten aan te vullen.
Hoe weet ik wat ik mag eten tijdens de af- en opbouwdagen?
Je ontvangt een protocol en boodschappen lijstje waarin geheel staat beschreven wat je tijdens de tiendagen tot je mag nemen. Je kunt het protocol volledig volgen of er je eigen draai aangeven.
Ik ben vegetarisch kan ik dan sportvasten?
Ook als je vegetarisch bent kun je prima sportvasten. Je verruild dan de dierlijke eiwitten voor plantaardige varianten. Neem contact op met de sportvast coach voor goede vervangers.
Is sportvasten een crashdieet?
Sportvasten is geen crashdieet, je vast 3 dagen waarin je dus niet eet. Maar in deze drie dagen krijg je wel een boost aan vitamine, mineralen en aminozuren in de vorm van suppletie. Daarnaast de dagen om het vasten heen krijg je voldoende voedingsstoffen binnen.

Daarnaast doe je dagelijks aan cardio waarbij je glucose gaat gebruiken. Hierdoor gaat je lichaam dus in de vasten dagen switchen naar vetverbranding om die reserves aan te spreken. In deze fase ga je dan ook ketonen aanmaken. Deze ketonlichamen geven je een boost aan energie tijdens het trainingsprogramma.

Je gehele stofwisseling krijgt eigenlijk een schop onder zijn kont waardoor jij je een heel stuk fitter, vitaler en energieker voelt.

Waaruit bestaat het sportvasten pakket van Fittergy?
Met het Sportvasten programma van Fittery ontvang je:

 • Een supplementen pakket voor 10 dagen om tekorten aan vitaminen, mineralen, aminozuren te voorkomen. Hiermee houd je de werking van je brein, je fitheid en je immuunsysteem en je spierkracht op peil en stimuleer je de vetverbranding.
 • Een overzichtelijk voedingsschema met boodschappenlijst.
 • Urine strips waarmee je de progressie in de ketonen meet. De switch van suiker- naar vetverbranding wordt aangeduid met een verkleuring in de urine strip.
Verlies je tijdens sportvasten ook spiermassa?
Tijdens het Sportvasten programma van Fittergy worden veel vocht en suikers uit de spieren verwijderd, maar niet de spiereiwitten. Dit kan ervoor zorgen dat de spieren tijdelijk wat afnemen in volume. Echter, wanneer je weer begint met eten, zal het spiervolume weer terugkeren. Onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft zelfs aangetoond dat er sprake kan zijn van een toename in de doorsnede van spiervezels, oftewel hypertrofie, bij het opvolgen van de voedings- en trainingsrichtlijnen van de Fittergy Coach. Dit betekent dat de spieren groter en sterker kunnen worden door het volgen van het Sportvasten programma van Fittergy.