Fase 2:

Detoxen

Detoxen, oftewel het ontgiften van het lichaam, is een belangrijke stap in het proces van orthomoleculaire therapie. Tijdens deze fase van de orthomelucalaire therapie kijken we naar manieren om schadelijke stoffen uit jouw lichaam te verwijderen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de fysieke detox, maar ook naar de invloed van emoties en gedachten op jouw lichaam. Wil je meer weten?

Inzichten in triggers

Ontdek hoe je vertering werkt en wat de oorzaken van je klachten kunnen zijn. Je leert wat de triggers zijn, en wat goede en slechte voeding is voor je maag en darmen.

Holistische werkwijze

Gifstoffen worden aangepakt, en we gaan in op de detox van het brein, de mind-body-connectie en de hersen-darm-as.

Zelf de regie

Je gaat ontdekken hoe jij zélf, met de rol van je brein, je genezing op een natuurlijke manier positief kan beïnvloeden.

Wat houdt detoxen in?

Binnen de orthomoleculaire therapie is detoxen, ook wel ontgiften genoemd, gericht op het verwijderen van schadelijke stoffen uit het lichaam. Het gaat om het reinigen van het lichaam en ondersteunen bij het herstellen van de natuurlijke balans en gezondheid. Het ontgiften kan zowel gericht zijn op het fysieke lichaam als op de mentale en emotionele aspecten van ons welzijn. Het ontgiften binnen orthomoleculaire therapie omvat verschillende methoden en technieken, zoals het volgen van een specifiek dieet, het gebruik van voedingssupplementen, kruiden, probiotica, massages en andere therapieën, zoals acupunctuur. Tijdens het ontgiftingsproces wordt ook aandacht besteed aan het verminderen van ontstekingen, het ondersteunen van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem.

Voor wie kan ontgiften waardevol zijn?

Ontgiften binnen orthomoleculaire therapie kan bijdragen aan het verminderen of verhelpen van verschillende klachten. Hieronder volgen enkele voorbeelden van klachten waarbij ontgiften een oplossing kan bieden:

Z
Vermoeidheid: Ontgiften kan bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid en het verhogen van de energielevels.
Z
Spijsverteringsproblemen: Ontgiften kan helpen bij het verminderen van spijsverteringsproblemen, zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree.
Z
Huidproblemen: Ontgiften kan bijdragen aan het verbeteren van huidproblemen, zoals eczeem, acne en rosacea.
Z
Allergieën: Ontgiften kan helpen bij het verminderen van allergische reacties, zoals hooikoorts en voedselallergieën.
Z
Gewichtsproblemen: Ontgiften kan bijdragen aan het verminderen van overgewicht en het verbeteren van de stofwisseling.
Z
Concentratieproblemen: Ontgiften kan helpen bij het verbeteren van de concentratie en het verminderen van mentale vermoeidheid.
Z
Slaapproblemen: Ontgiften kan bijdragen aan het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van slaapproblemen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat ontgiften binnen orthomoleculaire therapie niet bedoeld is als een snelle oplossing voor deze klachten. Het is een proces dat tijd en inzet vereist en altijd onder begeleiding van een deskundige therapeut moet worden uitgevoerd.

Hoe gaat de ontgifting in z’n werk?

Het detox-programma begint vaak met een grondige analyse van jouw voedingsgewoonten en levensstijl. Vervolgens maak ik een op-maat-gemaakt plan, waarbij de focus ligt op het vermijden van voedsel en stoffen die mogelijk gifstoffen bevatten. Dit kan onder andere betekenen dat je tijdelijk geen suiker, alcohol, cafeïne, bewerkte voedingsmiddelen of vlees consumeert. Daarnaast kan het gebruik van voedingssupplementen worden aanbevolen om het lichaam te ondersteunen bij het ontgiftingsproces en om eventuele tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen. Kruiden, zoals paardenbloem, mariadistel en kurkuma, kunnen ook worden gebruikt om de lever en andere organen te ondersteunen bij het ontgiftingsproces. Een andere belangrijke stap in het detox-proces is het stimuleren van de natuurlijke eliminatieprocessen van het lichaam, zoals de darmen, de nieren, en de huid. Dit kan onder andere worden bereikt door voldoende water te drinken, vezelrijke voeding te eten, regelmatig te bewegen, en saunabezoeken of lichaamsmassages te ondergaan.

Wat levert deze fase op?

Ontgiften of detoxen kan verschillende voordelen opleveren voor jouw lichaam en geest. Door het ontgiften van je lichaam kun je bijvoorbeeld ontstekingen verminderen, je immuunsysteem versterken, je energie verhogen en je spijsvertering verbeteren. Maar misschien wel minstens zo belangrijk: tijdens deze fase leer je meer over je spijsvertering en wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van eventuele klachten die je ervaart. Je ontdekt bijvoorbeeld welke voedingsmiddelen gunstig zijn voor jouw darmen en welke voedingsmiddelen mogelijk bijdragen aan irritatie of ontsteking. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het aanpakken van gifstoffen in je lichaam en de rol van de mind-body-connectie in het genezingsproces. Je leert hoe je zelf jouw gezondheid kunt verbeteren en klachten kunt verminderen door bewuster om te gaan met voeding en door jouw eigen brein te gebruiken om je genezing positief te beïnvloeden.

FAQ

Hoelang duurt het ontgiften van je lichaam?
Het is lastig om precies te zeggen hoe lang het duurt om het lichaam te ontgiften, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de mate van blootstelling aan giftige stoffen, de hoeveelheid gifstoffen in het lichaam, de gezondheidstoestand van de persoon en de gekozen methode van ontgiften. Over het algemeen kan het ontgiftingsproces enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de specifieke detox-methode en de persoonlijke gezondheidssituatie. Sommige mensen voelen zich na enkele dagen al beter, terwijl anderen langer nodig hebben om de voordelen van de ontgifting te ervaren.
Voor wie is het ontgiften niet geschikt?
Hoewel ontgiften voor veel mensen gunstig kan zijn, is het niet geschikt voor iedereen. In sommige gevallen kan het zelfs gevaarlijk zijn. Ontgiften is bijvoorbeeld niet geschikt voor:

  1. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven: Het lichaam heeft tijdens de zwangerschap en borstvoeding extra voedingsstoffen nodig en het is belangrijk om te voorkomen dat het lichaam gifstoffen vrijgeeft die de baby kunnen schaden.
  2. Mensen met bepaalde medische aandoeningen: Ontgiften kan ongewenste effecten hebben bij mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, nierziekte, leverziekte, schildklieraandoeningen, auto-immuunziekten, enzovoort.
  3. Mensen die medicijnen gebruiken: Ontgiften kan de werking van medicijnen verstoren, wat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Overleg daarom altijd eerst met een arts voordat je begint met een detox-programma als je medicijnen gebruikt.
  4. Mensen met eetstoornissen: Ontgiften kan een negatieve invloed hebben op de mentale gezondheid van mensen met eetstoornissen, zoals anorexia of boulimia.
  5. Mensen met een laag lichaamsgewicht: Ontgiften kan een negatief effect hebben op de gezondheid van mensen met een laag lichaamsgewicht, omdat het lichaam dan niet voldoende energie en voedingsstoffen binnenkrijgt.