Fase 1:

Het darmonderzoek

Bij orthomoleculaire therapie wordt gebruik gemaakt van een darmonderzoek om een inzicht te krijgen in de lichaamssamenstelling en eventuele tekorten aan voedingsstoffen. Op basis van deze informatie kan ik een persoonlijk voedings- en suppletieplan opstellen om eventuele tekorten aan te vullen en het lichaam te ondersteunen bij het terugbrengen van een gezond evenwicht.

Wat ontdek je met een darmonderzoek?

Met een darmonderzoek kunnen er verschillende parameters onderzocht worden. Hieronder enkele voorbeelden:

Z
Ontstekingsmarkers: Met behulp van ontlastingsonderzoek kan er bijvoorbeeld worden gekeken naar de aanwezigheid van ontstekingsmarkers zoals calprotectine en lactoferrine. Verhoogde waardes van deze markers kunnen duiden op een ontsteking in de darm.
Z
Parasieten en bacteriën: Bij ontlastingsonderzoek kan er ook worden gekeken naar de aanwezigheid van parasieten en bacteriën in de darm. Zo kan er bijvoorbeeld worden gekeken naar de aanwezigheid van de parasiet Giardia of de bacterie Helicobacter pylori.
Z
Vertering van voedingsstoffen: Door middel van een ontlastingsonderzoek kan er ook worden gekeken naar de vertering van voedingsstoffen in de darm. Zo kan er bijvoorbeeld worden gekeken naar de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten.
Z
Darmflora: Met behulp van ontlastingsonderzoek kan er ook worden gekeken naar de samenstelling van de darmflora. Zo kan er bijvoorbeeld worden gekeken naar de aanwezigheid van gunstige en ongunstige bacteriën, en kan er worden gekeken naar de diversiteit van de darmflora.
Z
Doorlaatbaarheid darmwand: Door middel van een ontlastingsonderzoek kan er ook worden gekeken naar de mate van doorlaatbaarheid van de darmwand. Dit kan van belang zijn voor het bepalen van de kans op het binnendringen van lichaamsvreemde stoffen.
Z
Occult bloed: Bij ontlastingsonderzoek kan er ook worden gekeken naar de aanwezigheid van occult bloed. Dit kan wijzen op bloedingen in de darm die niet zichtbaar zijn met het blote oog.
Het onderzoeken van deze parameters kan waardevolle informatie verschaffen over de gezondheid van jouw darmen en eventuele problemen opsporen. Op basis van deze informatie kan er een persoonlijk behandelplan worden opgesteld om samen te werken aan een gezonde darmflora en een gezond lichaam. Het is altijd aan te raden om in overleg met een arts of specialist te bespreken welke parameters in jouw situatie het beste onderzocht kunnen worden.

Wanneer kan een darmonderzoek nodig zijn?

Je hebt van alles geprobeerd om weer rust in je buik te krijgen. De huisarts kan niks voor je doen en inmiddels ben je wat wanhopig. Ook vraag je je regelmatig af “moet ik hiermee leren leven?” Je was altijd gek op etentjes met familie en vrienden, maar dat is nu wel anders. Nooit weet je precies hoe je buik er op reageert en regelmatig is je buik na een etentje buiten de deur volledig van slag. Door al het geëxperimenteer met eten weet je inmiddels dat er veel dingen zijn waar je niet goed tegen kunt, alleen voorkomt dit nog steeds niet de pijn, het opgeblazen gevoel en de momenten dat je moet rennen voor het toilet. Met een darmonderzoek gaan wij op zoek naar de oorsprong van deze aanhoudende darmklachten zoals buikpijn, darmkrampen, diaree, obstipatie of bloedverlies.

Naast aanhoudende darmklachten kan een darmonderzoek ook nuttig zijn bij klachten zoals:

  • Z(Chronische) vermoeidheid
  • ZOnverklaarbaar overgewicht of gewichtsverlies
  • ZAllergieën
  • ZDepressie
  • ZHuidproblemen
  • ZMaagklachten
  • ZVerlaagde weerstand of terugkerende infecties
  • ZTerugkerende hoofdpijn of migraine
  • ZStoornissen in de (suiker)stofwisseling

Uit welke onderdelen bestaat een darmonderzoek?

Een darmonderzoek kan bestaan uit een ontlastingsonderzoek, SIBO blaastest of een bloedonderzoek om een inzicht te krijgen in de lichaamssamenstelling en eventuele tekorten aan voedingsstoffen. Voor het onderzoek werk ik samen met twee gerenommeerde laboratorium BioVis en RP sanitas Humanus en de analyse wordt uitgevoerd door het een team van gerenomieerde laboranten.

Wat gebeurt er na het darmonderzoek?

Wanneer het ontlastingsonderzoek is afgenomen en de uitslag bekend wordt er een behandelplan opgesteld. De uitslag en de anamnese worden naast elkaar gelegd vanuit daar wordt bepaald welke stappen er als eerst gezet moeten worden om de klachten te verminderen. Uiteraard speelt hier de basis van gezonde voeding en levensstijl een belangrijke rol.

FAQ

Is een darmonderzoek pijnlijk?

Een ontlastingsonderzoek is niet pijnlijk. En wordt thuis in de eigen omgeving afgenomen. De ontlasting wordt opgevangen in een speciaal daarvoor aangeleverde test kit. En kan in een speciale medische post retour envelop worden verzonden naar het laboratorium.

Wat zijn de kosten van een darmonderzoek?

De prijs voor het darmonderzoek is afhankelijk van het type onderzoek. Tijdens de intake van het orthomoleculaire therapie traject bespreken wij welk onderzoek aan te raden is en welke kosten dat met zich mee brengt.

Wordt het darmonderzoek vergoed?

Het ontlasting- SIBO of bloedonderzoek wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten hiervoor zijn volledig voor eigen rekening van de cliënt.

Hoelang duurt een darmonderzoek?

Afhankelijk van de soepelheid van de ontlasting kan een ontlastingsonderzoek worden gedaan binnen enkele minuten. Wel het advies om de tijd te nemen wanneer de ontlasting wordt opgevangen zodat de buizen op de juiste manier gevuld worden.