Veel mensen zien de mond enkel als het begin van het spijsverteringsproces, maar je mondgezondheid heeft veel meer invloed op je algehele welzijn dan je zou denken. Wist je dat een verstoring van het mondmicrobioom je darmgezondheid kan beïnvloeden? In deze blog leggen we uit hoe een gezonde mond en een evenwichtig mondmicrobioom kunnen bijdragen aan een gezond darmstelsel, en wat de gevolgen kunnen zijn slechte mondgezondheid, voor je darmen.
De mond als beginpunt van de spijsvertering
Onze spijsvertering begint in onze mond. Door ons voedsel goed te kauwen zorgen we dat het eten goed voorbereid is voor verdere vertering in de maag en darmen. Wanneer het voedsel goed afgebroken wordt in de mond, zorgt dit voor een efficiënte werking van de darmen in het spijsverteringsproces. Naast het goed vermalen van het voedsel is ook het speeksel in de mond belangrijk. Het speeksel zorgt er niet alleen voor dat koolhydraten afgebroken worden, maar het heeft ook antibacteriële eigenschappen die schadelijke bacteriën in balans houden.
Een belangrijke tip is dan ook om goed op je voedsel te kauwen zodat deze voldoende afgebroken zijn om makkelijk te verteren in de darmen en maag en zodat er genoeg speeksel bijkomt.
Het verband tussen de mondmicrobioom en darmgezondheid
Laten we eerst even kijken naar het mondmicrobioom, want wat is dat precies? Het mondmicrobioom bestaat uit duizenden soorten bacteriën die in je mond leven. Net zoals bij het darmmicrobioom, is het essentieel dat er een gezonde balans aan bacteriën is. Dit voorkomt ontstekingen of andere ziekten.
Wanneer je mondmicrobioom niet in balans is, en er dus meer ‘slechte’ bacteriën in je mond zitten dan horen, kan dit invloed hebben op je darmen. Deze bacteriën kunnen namelijk via de slokdarm in de darmen terechtkomen. Dit zorgt er vervolgens voor dat het darmmicrobioom nu ook verstoord raakt. Dit kan leiden tot darmklachten zoals ontstekingen en een opgeblazen gevoel.
Bij mensen die chronische darmklachten, zoals prikkelbare darm syndroom, ervaren zien we dan ook vaak dat ze ook last hebben van mondproblemen. Dit komt dus omdat beide systemen nauw met elkaar verbonden zijn.
Goede mondverzorging
Om je darmflora te beschermen (en gewoon voor je mondgezondheid) wil je je mond dus goed verzorgen. Poets daarom regelmatig je tanden en flos ook zeker elke dag. Zo verwijder je effectief bacteriën en voedselresten die kunnen bijdragen aan de opbouw van schadelijke bacteriën. Net zoals je darmflora kan ook je mondmicrobioom profiteren van specifieke voedingsmiddelen en supplementen, zoals prebiotica en probiotica. Deze ondersteunen de goede bacteriën in je mond en zorgen dus voor een gezonde balans.
Tip: Kies voor je tandpasta een tandpasta zonder agressieve chemicaliën. Deze kunnen je mondmicrobioom verstoren.
Jouw mondgezondheid
Merk je dat je vaak last hebt van ontstoken tandvlees of andere mondproblemen? Dan kan dit dus een teken zijn dat je mondmicrobioom uit balans is. Dus wanneer jouw darmklachten gepaard gaan met mondklachten, kijk dan ook zeker eens naar je mondgezondheid. Want dit zou dus best eens de oorzaak van je darmklachten kunnen zijn. Ga vervolgens aan de slag met je mondgezondheid als onderdeel van je strategie om je darmklachten te verminderen.
Blijf je last houden van je darmen, ook nadat je mondgezondheid verbeterd is? Zoek dan hulp van een specialist! In mijn Blije Buik programma help ik jou naar een gezonde darmmicrobioom, om zo je klachten bij de bron aan te pakken.
0 reacties