Wat is PDS?

28 nov 2022 | Darm therapie | 0 comments

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Naar schatting komt het bij ruim 10% van de Nederlanders voor.

PDS is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Deze kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS ervaren vaak diarree of juist verstopping. Een poeppatroon waarbij diarree en verstopping elkaar afwisselen komt ook voor. Pijn in de buik is de meest gehoorde klacht bij PDS. (bron mdls.nl)

De oorzaak van PDS is niet precies bekend. Wel is de kennis over oorzaken en het ontstaan van PDS de laatste jaren toegenomen. En er wordt gelukkig steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Verschillende oorzaken kunnen zijn:

  • verstoring van de darm-brein-as
  • Bacteriële dysbiose
  • SIBO (overgroei van bacteriën in de dunne darm)
  • Voedselovergevoeligheid

Belangrijk is dat er wordt gekeken naar de mogelijke oorzaken en eventuele combinaties niet worden uitgesloten. Lees hier welke klachten het meest voorkomen, herken jij ze?

Meest voorkomende klachten zijn:

  • buikpijn en is gerelateerd aan de ontlasting
  • Problemen met de ontlasting: diarree en/of verstopping
  • Opgezette buik en/of opgeblazen gevoel
  • Overmatige winderigheid

Daarnaast zijn er ook bijbehorende klachten, zoals vermoeidheid, maagklachten, hoofdpijn, problemen met de blaas, fybromyalgie, pijn in de rug of in de zij en pijn bij het vrijen.

PDS kan een grote en negatieve invloed hebben op het dagelijks leven, vooral sociale activiteiten worden vaak vermeden. Wist je dat het ziekteverzuim onder mensen met PDS hoger ligt dan bij griep?

Een uitgebreid ontlastingsonderzoek is cruciaals om een mogelijke oorzaak op te sporen. Want als je de mogelijke oorzaak weet, kun je er ook iets aan doen. Want niemand zou zijn hele leven met buikpijn, een opgeblazen gevoel of problemen met ontlasting rond hoeven lopen.

Wil je meer weten hoe je van PDS klachten af kunt komen of wat de mogelijke oorzaak is?

Maak een gratis afspraak voor een kennismaking en ik vertel je graag persoonlijk meer over mijn darm therapie!

Wellicht vind je dit ook interessant

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi! Mijn naam is Koosje

Ik ben Koosje en ik had jarenlang last van chronische vermoeidheid en darmklachten. Ik was doodop en stond ver van mijzelf af.

Categorieën

Freebies

Webinar