Onze spijsvertering is enorm belangrijk. Je spijsvertering is namelijk het afbreken van voeding dat je inneemt, tot kleine voedingsstoffen die je lichaam vervolgens op kan nemen. Deze voedingsstoffen zorgen voor energie en werken als bouwstenen voor jouw lichaam. Voor een goede gezondheid is het dus belangrijk dat dit proces goed verloopt. In deze blog neem ik jullie daarom mee in het gehele spijsverteringsproces van ons lichaam.
Zo werkt onze spijsvertering
1. Mond en speeksel
De eerste stap van de spijsvertering begint al gelijk in onze mond. Wanneer je voedsel kauwt, wordt het in kleinere stukjes gebroken, wat het makkelijker maakt om te verteren. Je speeksel speelt hierbij ook een belangrijke rol aangezien dit enzymen bevat (zoals amylase) die beginnen met het afbreken van koolhydraten. Door goed te kauwen geef je je lichaam de kans om het voedsel optimaal af te breken.
2. Slokdarm
Zodra je het voedsel goed gekauwd hebt, slik je het door. Via onze slokdarm gaat dit voedsel vervolgens naar onze maag. Dit gebeurt door middel van peristaltiek, een golf-achtige beweging van de spieren in de slokdarmwand. Hierdoor komt het voedsel gecontroleerd in de maag terecht.
3. Maag
Eenmaal in de maag aangekomen wordt het voedsel verder afgebroken door maagzuur en spijsverteringsenzymen, zoals pepsine. Dit zuur in de maag speelt een cruciale rol bij het verteren van eiwitten en het doden van schadelijke bacteriën. Ook kneedt de maag het voedsel tot een vloeibare massa genaamd chymus, wat langzaam verder beweegt naar de dunne darm.
4. Dunne darm
Het grootste gedeelte van onze spijsvertering bevindt zich in de dunne darm. Hier worden ook de voedingsstoffen opgenomen uit het voedsel. Er komen enzymen uit de alvleesklier en gal uit de galblaas, bij de chymus. Gal helpt om de vetten te verteren uit de chymus en de enzymen zorgen voor vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten. De binnenkant van de dunne darm is bedekt met kleine, vingervormige uitstulpingen genaamd villi, die helpen bij de opname van voedingsstoffen in de bloedbaan.
5. Dikke darm
Wat er overblijft na de vertering in de dunne darm, wordt naar de dikke darm getransporteerd. Hier wordt het meeste water en zout uit de onverteerbare voedselresten gehaald, wat helpt om de ontlasting te verdikken. De dikke darm speelt ook een belangrijke rol in het fermenteren van vezels, wat korte-keten vetzuren oplevert die belangrijk zijn voor de darmgezondheid.
6. Endeldarm en anus
En als laatste komen de restanten van het voedsel dat niet verteerd of opgenomen is aan in de endeldarm, waar het opgeslagen wordt. Wanneer de endeldarm vol raakt krijg je het signaal dat het tijd is om naar het toilet te gaan. Via de anus verlaat het onverteerde voedsel vervolgens je lichaam.
Symptomen van spijsverteringsproblemen
Je weet nu hoe je spijsvertering werkt, maar het is uiteraard belangrijk dat dit goed werkt. Want zoals ik in de inleiding verteld had zorgt een goed spijsverteringsproces ervoor dat je lichaam de juiste voedingsstoffen haalt uit het voedsel dat je inneemt. Daarnaast zorgt het voor een gezonde darmflora, wat ervoor zorgt dat je lichaam een kleinere kans heeft op een groot aantal risico’s dat een slechte spijsvertering met zich meebrengt. Je wilt dus dat jouw spijsvertering optimaal werkt, maar wat merk je nou als je problemen hebt met je spijsvertering. Oftewel: wat zijn veel voorkomende symptomen?
- Een opgezette buik
- Winderigheid
- Regelmatige buikpijn (meestal rond de navel)
- Maagzuur
- Abnormale ontlasting (wat zegt je ontlasting over je gezondheid?)
- Voedselresten in de ontlasting
Heb je voor een langere tijd last van een of meerdere van deze klachten dan is het raadzaam om dit na te laten kijken. Door bijvoorbeeld een gezondheidscheck, kan een medisch specialist achterhalen wat de oorzaak is van jouw klachten.
Oorzaken
Nu weet je hoe je spijsvertering werkt en wat de symptomen zijn van een slechte spijsvertering, maar hoe komt het dat je problemen hebt met je spijsvertering? Dit zijn vaak voorkomende oorzaken van spijsverteringsproblemen:
- Een verkeerd voedingspatroon
- Niet goed kauwen
- Overgewicht
- Een dunne- of dikke darm ontsteking (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa)
- Een te kort aan maagzuur
- Een verstoorde darmflora
- Gebrek aan enzymen
- Een ontsteking in de darmwand
- Aandoening aan de lever of galwegen
- Allergieën of intoleranties
- Antibiotica gebruik
- SIBO en PDS
- Etc.
Zoals je ziet zijn er enorm veel oorzaken van een verstoorde spijsvertering. Wanneer je voor langere tijd, problemen hebt met je spijsvertering is het daarom altijd verstandig om hulp te zoeken bij een medisch specialist. Als orthomoleculair therapeut kan ik je helpen met jouw gezondheidsproblemen! Samen kijken we uitgebreid naar jouw klachten en zoeken we hier de achterliggende oorzaak van. Aan de hand van de bevindingen stellen we een geheel persoonlijk behandelplan op. Dit kan bijvoorbeeld een aanpassing in het dieet zijn of darm therapie.
Je kunt ook zelf aan de slag gaan met het verbeteren van je spijsvertering. Hier 7 tips om dat te doen!
Tips voor een gezonde spijsvertering
Zoals je leest is het enorm belangrijk dat dit proces goed verloopt. Een optimale spijsvertering zorgt dat de voedingsstoffen goed opgenomen worden door het lichaam. Bruikbare stoffen gaan het lichaam in en zorgen voor energie en de juiste bouwstoffen en de restanten worden op de juiste manier verwijderd uit ons lichaam. Daarom gaan we nu kijken naar enkele tips om jouw spijsvertering gezond te houden of te verbeteren.
1. Drink genoeg
Laten we gelijk met een simpele maar enorm belangrijke tip beginnen. Drink genoeg! Water is in meerdere opzichten belangrijk voor ons lichaam, maar ook zeker voor onze spijsvertering is het belangrijk dat we genoeg vocht binnenkrijgen.
2. Eet genoeg vezels
Wie het over spijsvertering heeft, heeft het over vezels. Waarschijnlijk heb je het wel eens gehoord dat mensen zeiden dat je meer vezels moest eten als je problemen hebt met je spijsvertering. En dat klopt dus! Vezels zijn belangrijk voor onze darmen, spijsvertering en dus gezondheid. Eet dus voldoende groente en fruit en kies daarnaast ook eens voor de volkorenvariant (volkoren pasta, volkoren brood, etc.).
3. Minder Alcohol, suiker en tabak
Dat alcohol, suiker en tabak niet goed voor je is, wist je misschien al wel. Ook voor onze spijvertering is een overmatig gebruik hiervan niet aan te raden. Probeer de inname hiervan dus echt te minderen om je spijsvertering een gunst te doen en in de richting van een gezond lichaam te gaan.
De invloed van suiker op onze darmen.
4. Laat bewerkt eten zoveel mogelijk liggen
Sterk bewerkt eten (zoals je veel vindt in de supermarkt) zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. In bewerkt eten zitten veel schadelijke bacteriën, wat het evenwicht aan bacteriën in de darmen flink verstoord.
5. Beweeg genoeg
Naast de juiste voeding kiezen is ook lichamelijke beweging goed voor je spijsvertering. Genoeg bewegen houdt je lichaam gezond en helpt de spijsvertering soepeler te laten verlopen. De doorbloeding van de darmen wordt door zo ondersteund en het stimuleert de knijp- en duwbeweging van de darmen die noodzakelijk zijn voor een gezonde spijsvertering.
6. Verminder stress
We zien steeds meer dat stress, invloed heeft op verschillende processen binnen het lichaam. Langdurige stress zorgt ervoor dat het lichaam van streek raakt en dus onder andere het spijsverteringproces niet meer optimaal verloopt. Om dit te voorkomen bied ik nu ook een therapie aan waarin we samen aan de slag gaan om jouw stress te verminderen. Met het ook op het verbeteren van je gezondheid dus. Stress verminderen met de Sticky Mindset Methode.
7. Geef je spijsvertering ook rust
Het is belangrijk om je spijsvertering ook rust te gunnen. Wanneer je de hele dag door eet, krijgt je spijsvertering nooit echt rust. En ook je spijsvertering heeft soms rust nodig om alles weer even op orde te krijgen. 90-120 minuten na je laatste voedsel inname begint je lichaam namelijk aan een grote schoonmaak, dit wordt ook wel het Migrating Motor Complex genoemd. Dit is dat borrelende geluid dat je buik maakt (waarvan je denkt dat het komt omdat je honger hebt). Je lichaam veegt dan vanaf de maag het hele spijsverteringkanaal schoon. Alle overgebleven voedselresten, bacteriën pathogenen, en al het andere dat er niet thuishoort, wordt opgeruimd. Zorg dus dat je eetgewoontes rust bieden voor je spijsvertering.
Jouw spijsvertering weer gezond krijgen?
Wanneer je langere tijd last hebt van een of enkele symptomen van spijsverteringsproblemen, is het aan te raden om bovenstaande tips te gebruiken om je spijsvertering weer op orde te krijgen of te verbeteren. Mocht dit geen resultaat (of te weinig resultaat) opleveren, dan is het aan te raden om medische hulp te zoeken.
Als orthomoleculair therapeut kijk ik graag mee met jouw klachten. Plan geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek in en we gaan samen kijken naar jouw klachten en een bijpassend behandelplan.
0 reacties