Wat is een orthomoleculair therapeut?

20 mrt 2024 | Darm therapie | 2 comments

Wat is orthomoleculaire therapie? En wat doet een orthomoleculair therapeut eigenlijk? Ik kan me voorstellen dat je je dat afvraagt. Misschien heb je het woord wel eens voorbij horen komen, maar heb je nog geen idee wat het nou precies inhoudt. In dit artikel ga ik je uitleggen wat een orthomoleculair therapeut precies doet en wat het verschil is met ‘reguliere zorg’.

Orthomoleculair therapeut betekenis

Laten we eerst het woord zelf eens onder de loep nemen. Want hoe is dit woord eigenlijk ontstaan?

Het woord ‘orthomoleculair’ is afgeleid van het Griekse woord ‘orthos’ wat ‘juist’ of ‘optimaal’ betekent. En het woord ‘moleculair’ verwijst naar moleculen, wat de kleinste eenheid in een stof is.

Orthomoleculaire geneeskunde is dus een tak in de gezondheidszorg die gericht is op het herstellen of behouden van je gezondheid, door het optimaliseren van de concentraties van voedingsstoffen in het lichaam.

Als orthomoleculair therapeut of arts gaan we er van uit dat het lichaam een zelf-herstellend vermogen heeft. En dat we door het optimaliseren van nutriënten (vitaminen, mineralen en aminozuren) maar ook hormonen en neurotransmitter, we het natuurlijke evenwicht in het lichaam kunnen herstellen.

Orthomoleculaire therapeuten proberen gezondheidsklachten dus aan te pakken of te voorkomen, door middel van natuurlijke processen. Dit doen we door aanpassingen te maken in het dieet en de levensstijl van de cliënten. En dus niet doormiddel van bijvoorbeeld medicijnen, zoals je in de ‘gewone’ zorg ziet.

Wat doet een orthomoleculair therapeut?

Een orthomoleculair therapeut helpt jou dus naar je optimale gezondheid toe. Dit doen we door het herstellen en behouden van de juiste moleculaire omgeving in het lichaam. Wat we proberen te bereiken door het optimaliseren van concentraties van voedingsstoffen (zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en andere bio-actieve stoffen) in het lichaam.

Oftewel, wij kijken samen met jou naar je gezondheid en voedingspatroon, om hierop in te spelen waar nodig. Dit doen we zodat je lichaam in balans is en de waarden in je lichaam optimaal zijn, voor de beste gezondheid.

Dit zijn enkele specifieke taken en activiteiten die een orthomoleculair therapeut doorgaans uitvoert:

  1. Anamnese en evaluatie

Als eerste beginnen we uiteraard met een uitgebreid intakegesprek. Hierin kijken we naar de voeding en leefstijl van een cliënt, maar ook naar de klachten van de cliënt en de mogelijke oorzaken van die klachten.

  1. Voedingsadvies

Een enorm belangrijk onderdeel van onze gezondheid is de voeding die we tot ons nemen. Tijdens het gesprek krijgt de cliënt dus ook gepersonaliseerd voedingsadvies op basis van zijn/haar individuele behoeften.

  1. Suppletie

Waar nodig schrijven orthomoleculair therapeuten supplementen voor om eventuele tekorten en essentiële voedingsstoffen aan te vullen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde vitaminen en mineralen.

  1. Laboratorium tests

Ook kunnen we laboratorium tests afnemen om de status van voedingsstoffen en andere biochemische markers in het lichaam te evalueren. Bijvoorbeeld via een ontlastingsonderzoek, om je darmgezondheid in kaart te brengen. Op basis van deze resultaten kan de therapeut vervolgens een behandelplan opstellen.

  1. Leefstijl aanpassingen

Naast het aanpassen van je dieet, kan een orthomoleculair therapeut je ook adviezen geven over het aanpassen van je leefstijl. Bijvoorbeeld: stressmanagement, voldoende slaap, meer lichaamsbeweging en andere gewoontes die jou kunnen helpen bij je gezondheid.

  1. Individueel behandelplan

Een orthomoleculair therapeut stelt altijd op maat gemaakte behandelplannen op, die afgestemd zijn op de specifieke behoeften van de cliënt.

  1. Educatie en voorlichting

Een orthomoleculair therapeut zal je niet alleen vertellen wat je kunt aanpassen, maar zal je ook uitleggen welke rol voeding bijvoorbeeld speelt bij je gezondheid. Je krijgt zo ook de educatie en voorlichting mee, die je kunt gebruiken in je dagelijks leven. Zelf heb je nu ook kennis over het gezond houden van je lichaam.

  1. Monitoren en aanpassen

Tijdens het gehele proces monitort de orthomoleculair therapeut de cliënt ook. En waar nodig kan die het behandelplan aanpassen. Alles zodat het proces zo goed mogelijk verloopt voor de cliënt.

Samenvatting

Om dit alles dus even kort samen te vatten. Een orthomoleculair therapeut probeert op een natuurlijk wijze jouw gezondheid te herstellen en te behouden. In de regulier zorg zou je ergens misschien medicijnen voor krijgen, maar een orthomoleculair therapeut probeert je klachten te verhelpen door natuurlijke oplossingen en zich te verdiepen in de processen in je lichaam. We kunnen je bijvoorbeeld aanbevelingen doen met betrekking tot voeding en leefstijl aanpassingen.

Samen naar jouw gezondheid kijken?

Ben je al bij de reguliere zorg geweest, maar hebben ze hier geen oorzaak kunnen vinden?

Of hebben ze wel een oorzaak gevonden, maar wil je proberen de oorzaak op te lossen door middel van aanpassingen in je voeding en levensstijl.

Plan dan een volledig gratis kennismakingsgesprek in!

Hierin ga ik, geheel vrijblijvend, samen met jou kijken naar je klachten en stellen we een gepersonaliseerd behandelingsplan op.

Wellicht vind je dit ook interessant

2 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi! Mijn naam is Koosje

Ik ben Koosje en ik had jarenlang last van chronische vermoeidheid en darmklachten. Ik was doodop en stond ver van mijzelf af.

Categorieën

Freebies

Webinar