Waarom maagzuur enorm belangrijk is voor onze gezondheid!

5 jun 2024 | Darm therapie, Gezondheid | 0 comments

maagzuur

Als je aan maagzuur denkt, denk je al snel aan dat vervelende gevoel dat je soms krijgt in je maag. Een branderig gevoel in je maag/slokdarm, waar je het liefst zo snel mogelijk van af komt. Maar maagzuur is meer dan alleen dat gevoel van brandend maagzuur. Je maagzuur is een essentieel onderdeel in de maag, voor de verwerking van voedsel. En een goede hoeveelheid maagzuur in je maag zorgt ervoor dat je juist geen last krijgt van dat vervelende gevoel, wat veel mensen als ‘maagzuur’ kennen.

Je maag en maagzuur

Onze maag bevindt zich in de borstholte, aan de linkerkant, onder het borstbeen en boven de navel. Het fungeert als een reservoir voor voedsel, waar voornamelijk de vertering van eiwitten begint.

Hoe hoger de eiwitconcentratie in de maaltijd, hoe langer het voedsel daar verblijft. Dit is zodat de eiwitten zo efficiënt mogelijk afgebroken worden. Superbelangrijk, aangezien eiwitten essentiële bouwstoffen zijn voor ons lichaam.

Wanneer het voedsel in onze maag terechtkomt wordt er maagzuur aangemaakt. Dit maagzuur helpt met de verwerking van de eiwitten uit de maaltijd. Hoe hoger het eiwitgehalte van de maaltijd, hoe meer maagsap er vrijkomt. Maar wat doet dit maagzuur precies?

Het verband tussen maagzuur en onze gezondheid

De maag is bedoeld om heel zuur te zijn om verschillende belangrijke redenen:

  1. De zuurgraad neutraliseert schadelijke ziekteverwekkers zoals gist en bacteriën die het lichaam binnenkomen via voedsel. Als deze niet worden vernietigd, kunnen ze mogelijk voedselvergiftiging veroorzaken of het evenwicht van darmbacteriën verstoren. Dit laatste kan vervolgens op zichzelf weer een heleboel andere gevolgen hebben voor de spijsvertering zoals diarree, winderigheid, een opgeblazen gevoel en pijn.
  2. De zuurgraad activeert het eiwit-verterende enzym ‘Pepsine’ in de maag. Dit enzym is, samen met zoutzuur, nodig om te beginnen met het splitsen van eiwitmoleculen. Het zuur ontrafelt eiwitten zodat het pepsine-enzym aan het werk kan. Het voedsel wordt met het zuur vermengd tot een soort pap die ‘chyme’ wordt genoemd, voordat het naar de volgende fase van de spijsvertering in de dunne darm gaat.

Als je onverteerd voedsel in je ontlasting ziet, kan dat een goede indicator zijn dat de spijsvertering in je maag niet efficiënt genoeg verloopt, aangezien voedsel onherkenbaar moet zijn zodra het de maag verlaat.

  1. Het zure ‘chyme’ zet aan tot het vrijkomen van verdere spijsverteringsafscheidingen in de dunne darm, die nodig zijn voor de volledige afbraak van voedsel voor opname in de bloedbaan. Om de spijsvertering te optimaliseren hebben we dus een goede hoeveelheid maagzuur nodig. En ook voor het absorberen van de eindproducten van de spijsvertering (zoals enkelvoudige suikers, aminozuren, vetzuren en glycerol) hebben we een goede hoeveelheid maagzuur nodig.
  2. Het zuur helpt vitamine B12 vrij te maken uit voedsel en helpt ook met het absorberen van die vitamine. Tekort aan vitamine B12 kan leiden tot geheugenverlies, desoriëntatie, hallucinaties en tintelingen in armen en benen.
  3. Het zuur heeft een belangrijke rol in de opname in de bloedbaan van mineralen zoals ijzer, zink, calcium en magnesium. Wanneer je lichaam deze mineralen niet genoeg in zijn bloedbaan krijgt, kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid van de botten, de aanmaak van rode bloedcellen, je energielevel, en nog een hoop meer.
  4. Een gezonde hoeveelheid maagzuur helpt juist om dat vervelende gevoel van maagzuur tegen te gaan. Het zuur helpt om de onderste slokdarmsfincter te sluiten, waardoor er minder gemakkelijk zuur terug kan stromen in de slokdarm, wat kan leiden tot die zure reflux (dat vervelende gevoel).
  5. En als laatste helpt maagzuur om de plyorische sluitspier te activeren, zodat ‘chyme’ naar de dunne darm kan.

Hoe kun je de zuurgraad van de maag ondersteunen?

Zojuist hebben we doorgenomen waarom maagzuur zo belangrijk is voor onze gezondheid, maar hoe zorgen we dat deze zuurgraad op een goed niveau blijft?

Er is één voornamelijk concept dat we kunnen toepassen in ons dagelijks leven om een gezonde zuurgraad te behouden in onze maag. En dit is door je te focussen op mindfull eten. Probeer altijd zo ontspannen mogelijk te eten. Probeer jezelf weg te halen uit een stressvolle omgeving. Bijvoorbeeld je bureau op werk. Zoek even een rustig plekje op waar je kunt lunchen en geniet lekker van de maaltijd.

Je kunt ook even lekker gaan wandelen tijdens de lunch bijvoorbeeld, om zo je lichaam en hoofd eerst tot rust te krijgen. Neem daarna rustig de tijd om je maaltijd te eten en focus je op wat je eet en de smaak en de geur van het eten. Eet ook niet met haast. Geniet van je eten en eet rustig, neem kleine hapjes en kauw goed.

Drink daarnaast ook maximaal een klein glas (200ml) water bij de maaltijd om te voorkomen dat de maagsecretie (productie van maagzuur) te veel verdund raakt. Vermijd daarnaast ook het drinken van thee en koffie vlak voor de maaltijd, dit kan ook de maagsecretie verstoren.

Vaak helpen deze tips om te zorgen voor een gezonde hoeveelheid maagzuur in de maag waardoor er geen klachten ontstaan zoals: zure reflux (brandend maagzuur), opgeblazen gevoel, GERD en overmatig boeren.

Een deskundige inschakelen?

Mocht je toch vaker last hebben van deze klachten en denken dat dit komt door je maagzuur, neem dan contact op met een deskundige arts.

Een eenvoudige natriumcarbonaat-test kan een nuttige manier zijn om een arts te helpen beslissen over de vervolgstappen. Ze kunnen bijvoorbeeld aan raden om een theelepel citroensap in een theelepel water in te nemen vlak voor het begin van elke hoofdmaaltijd. Dit kan helpen om een zuurdere omgeving te creëren en de symptomen te verminderen. Daarnaast zou een supplement met Betaine HCI erg nuttig zijn.

Maar nogmaals, deze vervolgstappen moeten alleen genomen worden met de steun van een deskundige arts. Probeer jezelf vooral te focussen op het mindfull eten. En mocht dit niet helpen en blijven de klachten aanhouden? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met een professional.

Plan een gratis kennismakingsgesprek in, om samen met mij te kijken naar jouw maagzuur en jouw maagklachten. Waar nodig kunnen we een gratis gezondheidscheck doen bij je of stellen we een persoonlijk supplementen plan op.

Wellicht vind je dit ook interessant

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi! Mijn naam is Koosje

Ik ben Koosje en ik had jarenlang last van chronische vermoeidheid en darmklachten. Ik was doodop en stond ver van mijzelf af.

Categorieën

Podcast

Masterclass