De invloed van vezels op je darmen en je gezondheid

15 feb 2024 | Darm therapie | 0 comments

Gezonde vezels in ons dieet zijn enorm belangrijk. Je hoort mensen regelmatig praten over eiwitten en koolhydraten, maar vezels worden vaak vergeten. Dit terwijl vezels een hele belangrijk rol spelen in onze gezondheid. Vezelrijke voeding draagt bijvoorbeeld bij aan een soepele spijsvertering. Maar wat doen die vezels nou eigenlijk allemaal voor jouw lichaam?

Vezels helpen onze darmbacteriën

Onze darmbacteriën hebben bepaalde vezels nodig, waarmee ze essentiële korte-keten vetzuren (SCFA) kunnen produceren zoals boterzuur. Boterzuur is een belangrijke energieleverancier voor onze darm-epitheelcellen. Deze darm-epitheelcellen nemen de micro- en macronutriënten op die we binnenkrijgen door voeding. 

De inname van genoeg en goede vezels zorgt dus voor energie voor onze darm-epitheelcellen. En deze darm-epitheelcellen zorgen ervoor dat ons lichaam voedingsstoffen opneemt uit de voeding die we innemen. 

Een enorm belangrijk proces dus waarbij goede vezels essentieel zijn.

Maar vezels doen nog meer voor ons lichaam

Talrijke studies hebben aangetoond dat we in symbiose leven met onze darmflora. Onze darmflora en gezondheid staan dus sterk met elkaar in verband. Dit betekent ook dat we onze gezondheid kunnen verbeteren door deze darmflora te verbeteren. Bijvoorbeeld door het bevorderen van butyraat-vormende bacteriëngroepen. Dit leidt onder andere tot lagere inflammatoire parameters en een verbeterd immuunsysteem. 

Daarnaast is aangetoond dat oplosbare vezels een gunstig effect hebben op de glucosebalans in ons lichaam. Glucose wordt langzamer geabsorbeerd, wat resulteert in een stabieler glucosegehalte. En een gebalanceerde glucosespiegel is één van de hoofddoelen bij de behandeling van chronische ontstekingsziekten. Het leidt tot minder afgifte van insuline en kan helpen de drang naar suiker tegen te gaan. Op deze manier kan het dus ook bijdragen aan gewichtsbeheersing.

4 tips om meer vezels aan je dieet toe te voegen 

1. Eet volkoren producten. Een simpele manier om meer vezels binnen te krijgen is om te kiezen voor volkoren granen in plaats van geraffineerde granen. Deze volkoren granen bevatten meer vezels en voedingsstoffen dan hun geraffineerde tegenhangers. Kies dus eens voor volkoren brood, volkoren pasta, bruine rijst en haver.

2. Verhoog de inname van peulvruchten. Bonen, linzen en kikkererwten zijn uitstekende bronnen van vezels. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan de soep, salades of maak er een (vegetarische) schotel mee. Naast vezels bevatten deze peulvruchten ook eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen.

3. Eet meer groente en fruit. Van jongs af aan hoor je al dat groente en fruit belangrijk is voor je. Zo ook voor je vezel inname. Groente en fruit zijn van nature namelijk rijk aan gezonde vezels. Laat de schil waar mogelijk zitten, deze bevat namelijk vaak veel vezels. Varieer daarnaast in kleur en type om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen.

4. Kies noten en zaden. Denk bijvoorbeeld aan amandelen, walnoten en chiazaad. Dit zijn allemaal goede bronnen van vezels en bevatten ook nog eens hele gezonde vetten. Voeg ze toe aan je yoghurt, salades of eet ze als een gezonde snack.

Krijg jij de juiste vezels binnen?

Ons moderne dieet heeft, in tegenstelling tot het traditionele dieet, weinig vezels. Enkelvoudige suikers en vezelarme granen vormen een steeds groter deel van onze dagelijkse voeding. Dit heeft zijn effect op het welzijn van de darmflora en dus ook op je gezondheid.

Wil je nou eens samen met iemand kijken naar wat vezels voor jou kunnen betekenen? Maak dan een gratis afspraak voor een kennismakingsgesprek en ik vertel je graag meer over mijn darmtherapie!

Wellicht vind je dit ook interessant

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi! Mijn naam is Koosje

Ik ben Koosje en ik had jarenlang last van chronische vermoeidheid en darmklachten. Ik was doodop en stond ver van mijzelf af.

Categorieën

Freebies

Webinar