Uit eten met PDS: hoe doe je dat?

27 mrt 2024 | Leefstijl | 0 comments

Als je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom (PDS) (Lees hier: ‘Wat is PDS’), kan uit eten gaan best een dingetje zijn. Je kan bijvoorbeeld bang zijn dat je klachten opspelen als je in het restaurant bent. Maar om helemaal niet meer uit eten te gaan, is ook geen optie natuurlijk. Je wilt nog wel gewoon gezellig mee uit eten kunnen met vrienden of familie. Dus hoe kun je dan toch mee uit eten gaan, als je een prikkelbaar darm syndroom hebt?

Dit is een best lastige vraag, die ik ook regelmatig krijg. Maar het antwoord op deze vraag is niet zo zwart/wit. Ik kan niet zeggen “doe X en dan krijg je geen reactie”. Iets wat misschien kan helpen, is om spijsvertering enzymen in te nemen voordat je uit eten gaat. Maar dit is eigenlijk symptoombestrijding i.p.v. echt de oorzaak aanpakken. Daarom hier 5 tips die ik je mee wil geven als je uit eten gaat en last hebt van PDS.

5 tips om uit eten te gaan met PDS

  1. Weet wat je triggers zijn

Probeer er voor jezelf achter te komen wat je triggers zijn en vermijd deze. Dus als je normaal gluten vermijdt omdat je hier last van hebt, ga dan niet ineens brood of pasta eten als je uit eten bent.

  1. Ontspan en geniet

Zorg dat je niet gespannen bent of bang bent voor een mogelijke reactie. Als je heel erg gespannen bent, geef je namelijk een seintje aan je brein dat er gevaar op komst is. Je nervus vagus activeert dan niet je spijsvertering, maar blijf in ‘fight or flight modus’. Dit zorgt voor een verminderde werking van de spijsvertering, wat een reactie kan veroorzaken.

Accepteer de situatie dus zoals die is en probeer je er niet te veel zorgen over te maken. Geniet lekker van het moment, de mensen om je heen en het eten zelf. En als je toch een reactie krijgt, dan is het niet anders. Maar probeer je er vooral niet te druk over te maken.

  1. Vermijd zoveel mogelijk gefrituurd eten en grote porties

Daarnaast is gefrituurd of vettig eten ook niet aan te raden. Je wilt liever kiezen voor wat makkelijker verteerbaar eten zoals verwarmde groenten, licht verteerbare eiwitten zoals witte vis, gevogelte of tofu.

  1. Wees rustig met alcohol

Als je uit eten gaat en je hebt last van een prikkelbaar darm syndroom, doe dan rustig aan met de alcohol. Alcohol heeft namelijk een enorm verstorende werking op je darmen. Wil je dus je kans op een reactie verminderen als je uit eten bent, laat de alcohol dan even links liggen en kies een ander drankje.

  1. Weet waar de wc is

Als je de vorm van PDS met diarree hebt, dan is het aan te raden om van tevoren even te kijken waar de wc is. Zo hoef je niet nog te zoeken wanneer er hoge nood is. Dit zorgt er gelijk ook voor dat je rustiger zal zijn als je aan tafel zit. Je weet namelijk gelijk waar je heen moet als je hoge nood krijgt. Eventueel kan je ook vragen voor een tafel dichtbij de wc.

Uit eten gaan als je een streng dieet volgt

Als laatste wil ik nog even het volgende meegeven. Als jij al heel lang op een streng dieet leeft waarin je bepaalde dingen niet eet en ineens eet je dit eten wel weer als je uiteten gaat, dan kan dit reactie veroorzaken. Deze reactie wil niet zeggen dat jouw lichaam problemen heeft met dat voedsel.

Oftewel als jij al jaren geen uien hebt gegeten en ineens eet je die weer, en je krijgt een reactie, dan hoeft dit niet te betekenen dat je nooit meer uien kan eten omdat jouw lichaam hier niet tegen kan. Dit is meer een teken dat je darmen nog steeds niet op orde zijn en je de oorzaak van de klachten niet hebt aangepakt. Ik ben dan ook nog steeds van mening dat een zeer restrictief dieet op lange termijn niet gezond is voor je darmen, maar ook niet voor je mentale gezondheid.

Dus ‘ja’ sommige diëten kunnen je zeker helpen om van bepaalde klachten af te komen, maar dit betekent niet dat je voor de rest van je leven op een streng dieet moet leven.

Daarom is het altijd aan te raden om samen met een specialist te kijken naar jouw dieet en naar een specifiek behandelplan voor jouw situatie.

Mocht je hier nou graag hulp bij willen, plan dan een geheel gratis kennismakingsgesprek in met mij en dan kijken we samen naar een plan voor jou!

Wellicht vind je dit ook interessant

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi! Mijn naam is Koosje

Ik ben Koosje en ik had jarenlang last van chronische vermoeidheid en darmklachten. Ik was doodop en stond ver van mijzelf af.

Categorieën

Freebies

Webinar