Poepen of van het potje af

22 sep 2022 | Darm therapie | 0 comments

Poepen of van het potje af, is een uitspraak van mijn schoonmoeder. Het gaat er over dat als je niet tot actie overgaat je ook niet moet doen alsof. Als je niet over gaat tot actie moet je ook niet zeuren..

Ik wil graag iets met je delen wat mij toch best frustreert, iets waar jij niets aan kunt doen. Maar iets dat in stand wordt gehouden door onwetendheid.

Ik lees heel vaak dat je maar moet accepteren dat je PDS hebt, ik krijg hier echt kriebels van. Wat valt er te accepteren aan het feit dat je niet je huis uit komt omdat je aanvallen van diarree hebt?

Prikkelbaar darm syndroom, is een syndroom en niet een ziekte. Het kan overgaan net zo makkelijk als dat het ooit is ontstaan, naja makkelijk.

Maar je moet hier wel iets voor doen! Je lichaam reageert namelijk op deze manier met een rede. En hoewel de artsen misschien geen ziekte hebben gevonden als oorzaak, kan er wel degelijk een disbalans zijn in je lichaam.

Als je niet goed voor je auto zorgt, niet de juiste brandstof gebruikt, dan zal je auto ook stil komen te staan. Maar dat betekend niet dat hij het nooit meer zal gaan doen.

Over wat voor een disbalans heb je het dan Koos, denk je nu misschien..

In je darmen, werken goed en slechte bacteriën in harmonie samen om jouw voedsel te verteren. Er is een bepaalde balans tussen de verschillende groepen bacteriën, de ene groep mag niet groter zijn dan de ander en omgekeerd, hier zorgt het immuunsysteem voor.

Maar soms krijgt het immuunsysteem het druk met een andere taak, een virusinfectie, dagelijkse stress, ongezonde voeding etc. waardoor het afgeleid is van het hanteren van de harmonie tussen verschillende bacteriestammen. Dan krijgen slechte bacterie de kans om zich te vermenigvuldigen tot aantallen die zorgen voor problemen.

De ene soort zorgt voor chronische diarree, een andere zorgt voor obstipatie en weer een andere groep is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld een opgeblazen buik. Dit verschilt dus per dominerende soort bacterie, welke klachten ontstaan.

Via een ontlastingstest kun je er achterkomen welke bacteriën dominant zij en welke juist te weinig aanwezig zijn.

Wil je hier meer over weten? Ik vertel je graag persoonlijk meer.

Wellicht vind je dit ook interessant

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi! Mijn naam is Koosje

Ik ben Koosje en ik had jarenlang last van chronische vermoeidheid en darmklachten. Ik was doodop en stond ver van mijzelf af.

Categorieën

Podcast

Masterclass