Kijk jij wel eens in de wc nadat je een grote boodschap hebt gedaan? Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het is eigenlijk heel verstandig. Je ontlasting kan je namelijk heel veel vertellen over je gezondheid en hoe het met je darmen gesteld is. In dit artikel ga ik je uitleggen wat de verschillende kleuren, geuren en texturen van je ontlasting kunnen betekenen!
Wat zegt de kleur van je ontlasting?
De kleur van je ontlasting kan je iets vertellen over je vertering. Oftewel hoe goed kan jouw lichaam voeding verwerken en afscheiden. Maar de kleur van je ontlasting kan je ook iets vertellen over de werking van andere organen, denk aan je alvleesklier en je lever. En je ontlasting kan je ook vertellen of er eventueel sprake zou kunnen zijn van een ontsteking of een bloeding ergens in het spijsverteringskanaal.
Hier moet ik wel aan toevoegen, de kleur van je ontlasting kan ook beïnvloed worden door wat je eet. Houd hier dus ook altijd rekening mee als je naar je ontlasting kijkt. Mocht deze ineens een rode kleur hebben, vraag je dan af of je de vorige dag bijvoorbeeld bieten hebt gegeten. Dit zorgt namelijk ook voor een rode kleur in je ontlasting. Dus als je een afwijkende kleur ziet in de wc pot, denk dan ook goed aan wat je de dag daarvoor gegeten hebt.
Maar ik zal nu even de verschillende soorten kleur ontlasting bespreken:
Bruine ontlasting
Bruine ontlasting is normaal bij ons mensen. Afhankelijk van bepaalde factoren kan deze de ene keer wat lichter zijn dan de andere, maar dat is heel normaal.
Groene ontlasting
Een groene ontlasting kan komen van het eten van groene bladgroenten. Maar mocht dit niet het geval zijn, dan kan het duiden op een verminderde werking van je dikke darm.
Gele ontlasting
Mocht je vettige stinkende gele ontlasting hebben, dan wijst dit op overtollig vet in je ontlasting. Dit zou kunnen ontstaan door een verstoorde opname van voedingsstoffen in het bloed en de lymfe, vanuit het maag-darmkanaal. Een voorbeeld van zo’n verstoorde opname is een gluten intolerantie.
Zwarte ontlasting
Sommige vitaminen die ijzer of bismuth subsalicylate bevatten, kunnen zwarte ontlasting veroorzaken. Maar zwarte ontlasting kan ook komen door inwendige bloedingen door zweren of kanker. Bezoek een arts als je je zorgen maakt over je zwarte ontlasting.
Witte/licht gekleurde ontlasting
Ook bij hele lichte of witte ontlasting is het misschien verstandig om eens langs een arts te gaan. Zo’n lichte ontlasting zou kunnen wijzen op een obstructie van de galwegen.
Rode ontlasting
Zie je bloed in je ontlasting, ga dan gelijk naar een arts toe. Dit zou een symptoom kunnen zijn van kanker. Maar een roodachtige kleur zou dus ook kunnen komen doordat je de dag ervoor bepaalde voeding hebt gegeten.
Wat zegt de textuur van je ontlasting
Ook de textuur van je ontlasting kan je iets vertellen over je spijsvertering. De verschillende texturen ga ik je uitleggen aan de hand van de ‘bristol stool chart’.
Maar wat is nou een ‘normale ontlasting’? Hoe ziet dat eruit?
Optimaal gezien is je ‘grote boodschap’ een langwerpige stevige maar soepele worst. Deze komt er dan ook gemakkelijk uit je hoeft nauwelijks af te vegen. Maar we zien ook vaak andere soorten ontlasting:
Harde ontlasting die er moeilijk uitkomt
Soms komt je ontlasting er minder makkelijk uit. Je zit lang op de wc en moet hard drukken om vervolgens keuteltjes eruit te krijgen. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een verminderde inname van vezels, te weinig drinken van water, een gebrek aan lichaamsbeweging of het gebruik van bepaalde medicatie.
Kleverige ontlasting
Als je ontlasting heel plakkerig is en vast blijft kleven aan je wc papier of aan de wc pot, dan kan dit duiden op een hoge vet inname of een opname probleem van vet. Dit kan een aanwijzing zijn voor een intolerantie voor gluten of problemen met je alvleesklier.
Slijm in je ontlasting
Mocht je slijm vinden in je ontlasting dan kan dit duiden op een ontsteking in je darmen. Dit wordt vaak geassocieerd met aandoeningen als Colitis ulcerosa (een ontsteking van de dikke darm waarbij zweren gevormd worden) of de ziekte van Crohn (een chronische ontstekingsziekte van de darm).
Klonterige ontlasting
Als je vaker last hebt van klonterige ontlasting of keutels, dan kan dit wijzen op gebrek aan vezels, onvoldoende vochtinname, maar we zien dit ook vaak terug bij mensen met een prikkelbaar darm syndroom (PDS) (lees meer over ‘wat is PDS?”).
Onverteerd eten in je ontlasting
Zie jij stukken eten in terug in je ontlasting die dus niet goed verteerd zijn, dan wijst dit erop dat jouw spijsvertering niet helemaal optimaal functioneert. Dit kan komen doordat je niet goed genoeg kauwt, maar het kan ook komen door bepaalde aandoeningen die te maken hebben met een slechte vertering óf problemen met de alvleesklier.
Bloed in je ontlasting
Een eventuele aanwezigheid van bloed in je ontlasting (helder rood) kan bijvoorbeeld duiden op aambeien. Dit hoeft niet per se iets met je spijsvertering te maken hebben, maar kan ook meer te maken hebben met de regio rond je anus. Als je bloed in je ontlasting vindt en het niet goed kan plaatsen, maak dan alsjeblieft een afspraak bij de huisarts om er naar te laten kijken.
Wat zegt de geur van je ontlasting?
Normaliter is de geur van je ontlasting een beetje zurig, maar per persoon verschilt het ook weer hoe je ontlasting precies ruikt. Daarnaast heeft ook je dieet invloed op de geur van je ontlasting. Maar het kan ook te maken hebben met een verteringsprobleem of een overgroei aan bacteriën in je darmen.
Zoete geur
Als je ontlasting mierzoet ruikt, dan kan dit komen doordat het verteren van suiker niet helemaal goed gaat. Dit zie je bijvoorbeeld bij een lactose-intolerantie. Het kan ook een teken zijn van een probleem met de vertering van vetten zoals bijvoorbeeld bij een alvleesklier probleem.
Ammoniakgeur
Een sterke ammoniakgeur bij je ontlasting kan wijzen op een probleem met de vertering van eiwitten. Dit kan dan geassocieerd worden met aandoeningen als leverziekten of andere aandoeningen waarbij eiwitten niet goed worden afgebroken.
Geur van rotte eieren
Mocht je ontlasting nou ruiken naar rotte eieren, dan kan dit wijzen op de aanwezigheid van zwavel-verbindingen in de ontlasting. Dit kan te maken hebben met voedselkeuzes, maar we zien dit ook vaak bij mensen met een dysbiose in de darmen. Dit houdt in dat het evenwicht tussen je darmbacteriën zo erg verstoord is dat de slechte ziekmakende bacteriën in je darm de bovenhand nemen en je darmslijmvlies beschadigen.
Frequentie van ontlasting
En dan de frequentie van ontlasting. Oftewel “hoe vaak per dag of per week ga jij naar de wc?”.
De meningen over een gezonde frequentie van ontlastingen verschillen een beetje. Voor veel mensen zal de frequentie van ontlasting tussen de 3 keer per dag en 3 keer per week liggen. Maar het belangrijkste is dat een ontlastingspatroon consistent is voor een individu. Mocht je echt buiten deze richtlijnen vallen en last hebben van je darmen óf zie je een plotselinge langdurige verandering in de frequentie van je ontlasting, raadpleeg dan zeker even je huisarts.
Conclusie
Hopelijk weet je nu iets beter wat jouw ontlasting je kan vertellen over je spijsvertering en de gezondheid van je darmen. Je hebt dus verschillende kleuren ontlasting en deze kunnen verschillende betekenissen hebben. Het eten dat we de avond daarvoor gegeten hebben kan invloed hebben op de kleur van onze ontlasting, maar ook onze darmgezondheid kan hier invloed op hebben.
Daarnaast kan onze darmgezondheid invloed hebben op de geur, textuur en frequentie van onze ontlasting. Maar ook ons dieet speelt hierin een grote rol.
Twijfel je of je eigen ontlasting ‘normaal’ is of niet, neem dan gerust contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik kijk dan samen met jou naar een mogelijke oorzaak van je afwijkende ontlasting of naar eventuele aanpassingen in je dieet.
0 Comments