Het effect van antibiotica op je darmen

19 jun 2024 | Darm therapie, Gezondheid | 0 comments

antibiotica gebruik op de darmen

Wanneer je iets van een bacteriële infectie of ontsteking hebt, is het vaak noodzakelijk om antibiotica te nemen. Deze antibioticakuur zorgt ervoor dat de bacteriën sterven of dat de groei van de bacteriën afremt. Superhandig dus wanneer je klachten hebt door een bacterie. Maar antibiotica heeft ook nadelen. Vandaag vertel ik meer over de nadelen die het gebruik van antibiotica met zich meebrengt.

De risico’s van antibiotica

Zoals gezegd brengen antibiotica risico’s met zich mee. Antibiotica zijn namelijk de meest voorkomende oorzaak van darmstoornissen zoals Candida. Als je het afgelopen jaar antibiotica hebt gebruikt, is de kans veel groter dat je last hebt van Candida-overgroei. Dit komt omdat antibiotica veel van de ‘goede bacteriën’ in je darmen doden. Dit laat ruimte en voedingsstoffen over die schadelijke micro-organismen, zoals Candida albicans, kunnen gebruiken om zich te vermenigvuldigen en te verspreiden.

Als deze Candida gist-kolonies groeien, veranderen ze de zuurgraad in onze darmen, waardoor ze kunnen veranderen in hun schimmelvorm. In deze vorm kan Candida zich langs de darmen en door het hele lichaam verspreiden. Het is die schimmelvorm die ook elders in het lichaam tot infecties leidt, zoals vagina schimmelinfecties, schimmelnagelinfecties en spruw in de mond.

Een overgroei van Candida in je darmen heeft ook nog andere gevolgen. De verstoring van je gezonde darmflora verzwakt je immuunsysteem en geeft Candida een vrijbrief om zich te vermenigvuldigen en zijn giftige ‘bijproducten’ af te geven. Deze ‘bijproducten’ zijn onder andere een neurotoxine genaamd acetaldehyde (dat hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaakt), maar ook urinezuur, gliotoxine en meer. Dit zorgt voor een overvloed aan giftige stoffen in ons lichaam, wat de nodige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Onbalans in je darmen door antibiotica

Het gebruikt van antibiotica zorgt dus voor een verstoring van onze gezonde darmflora. Oftewel een onbalans in onze darmen. Dit zorgt ervoor dat er lange termijn problemen kunnen optreden. Je ziet dat antibiotica, hoewel soms noodzakelijk, kunnen leiden tot een heleboel gezondheidsproblemen in je darmen en elders.

Studies hebben zelfs aangetoond dat de darmen nog lang na het innemen van antibiotica ernstig uit balans zijn. Onderzoekers hebben ontdekt dat zelfs 6 tot 12 maanden na het nemen van antibiotica, een groot aantal belangrijke probiotische stammen volledig ontbreken in de darmflora. Een onevenwichtige darm leidt tot ontstekingen en een zwakke immuniteit en kan bijdragen aan ernstigere gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Merk je dat je na een antibioticakuur last krijgt of blijft houden van je darmen? Dan kan het raadzaam zijn om samen met een specialist bezig te gaan met darm therapie.

Wat als je echt antibiotica nodig hebt?

Als jij en je arts een antibioticakuur overwegen, zorg er dan voor dat deze 100% noodzakelijk is om je aandoening te behandelen. Dus als het niet per se hoeft, zou ik het persoonlijk afraden. Antibiotica is niet altijd te vermijden, soms is het wel echt nodig. Maar wanneer dit niet zo is, kun je het beter achterwege laten om zo je darmflora intact te houden. Voldoende rust en veel vocht geven je immuunsysteem soms al genoeg steun om de infectie zelf te bestrijden.

Als je wel antibiotica moet nemen om je klachten te bestrijden, kun je het beste zo snel mogelijk beginnen met probiotica supplementen. Dit is de meest efficiënte manier om snel veel probiotische bacteriën in je darmen te krijgen. Wacht dus niet pas tot je antibioticakuur afgerond is, maar begin met het nemen van hoogwaardige probioticum zodra je met je antibiotica begint. Dit helpt de bijwerkingen van antibiotica te voorkomen en voorkomt veel schade aan je darmflora.

Mocht je het fijn vinden om tijdens of na de antibioticakuur ondersteunt te worden door een medisch specialist, stuur me dan geheel vrijblijvend een berichtje of plan gelijk een kennismakingsgesprek in!

Wellicht vind je dit ook interessant

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi! Mijn naam is Koosje

Ik ben Koosje en ik had jarenlang last van chronische vermoeidheid en darmklachten. Ik was doodop en stond ver van mijzelf af.

Categorieën

Podcast

Masterclass