De waarde van je bloedsuiker (ook wel bloedsuikerspiegel genoemd) is een factor in onze gezondheid die voor veel problemen kan zorgen. Wanneer je bloedsuikerspiegel te hoog of te laag is, kan dit vervelende effecten hebben op je gezondheid.
Hoe werkt je bloedsuiker waarde?
Laten we eerst even kort uitleggen wat bloedsuiker betekent. Je bloedsuikerspiegel, bloedsuiker niveau of bloedsuiker waarde, is de hoeveelheid suiker in je bloed. Dit stijgt bijvoorbeeld na het eten van iets en daalt daarna langzaam weer.
Het stijgen van je bloedsuikerspiegel gebeurt vooral na het eten van koolhydraatrijke maaltijden. Dit komt omdat je lichaam de koolhydraten omzet in glucose (een vorm van suiker). Vooral bij suiker- en meelproducten maakt je lichaam in no-time een grote hoeveelheid glucose aan. Wat dus resulteert in een verhoging van de bloedsuikerspiegel.
Als reactie hierop maakt ons lichaam insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat onze bloedsuikerspiegel weer daalt en op de ‘normale’ waarde komt. Maar het kan voorkomen dat onze bloedsuikerspiegel ontregeld is. Dan is ons bloedsuiker niveau te hoog of te laag en dit wil je niet…
Mogelijke symptomen van een ontregelde bloedsuikerspiegel
- Heb je overdag vaak aanvallen van extreme honger?
- Moet je om de paar uur eten?
- Heb je behoefte aan zoet eten?
- Voel je je slaperig halverwege de ochtend of middag of ben je zelfs de hele tijd moe?
- Hou je jezelf op de been met cafeïne?
- Heb je last van acne, ontstekingen of andere huidaandoeningen?
- Ben je vaak verkouden?
- Voel je je duizelig?
- Heb je last van brandend maagzuur of maagslijmvliesontstekingen?
- Heb je last van je darmen?
Dan zou het kunnen dat je bloedsuikerspiegel niet helemaal in orde is. Dit zijn namelijk veel voorkomende symptomen van een ontregelde bloedsuikerspiegel.
Maar deze klachten zouden ook een andere oorzaak kunnen hebben. Dus om hier zeker van te zijn is het altijd aan te raden om een professional te raadplegen.
Het effect van suiker op onze darmen
Ons lichaam zet zetmeel en suikers, dat we binnen krijgen via voedsel, dus om in glucose. Wanneer we veel eten met veel zetmeel en suikers eten, komt er dus veel glucose in ons bloed. Een glucose piek noemen we dat ook wel. Glucose pieken is in het kort gezegd het te snel aanleveren van glucose aan onze cellen, terwijl we al die glucose niet in een keer kunnen verbranden. Onze energie fabriekjes (mitochondrie) verzuipen in de overbodige glucose waardoor er vrije radicalen vrijkomen.
Deze glucose pieken zorgen voor een ontstekingsreactie en deze ontstekingsreactie kan op lange termijn nadelige effecten hebben. Niet alleen op onze darmen, maar ook op andere gebieden in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan diabetes type 2.
Naast deze ontstekingen die in de darmen vormen, zijn er nog meer inzichten aan het licht gekomen in recente studies. Een van deze studies was een studie gepubliceerd door Science Translational Medicine, waarin onderzoek werd gedaan naar de gevolgen van suikers voor de darmmicrobiota. Hierin werd duidelijk dat suikerconsumptie het darmmicrobioom kan verstoren, je kwetsbaar wordt voor darmontstekingen en het kan leiden tot inflammatoire darmziekten (IDB) zoals de ziekte van Crohn.
Suiker heeft een negatief effect op het darmmicrobioom, door het voeden van een bacteriesoort (onder andere Akkermansia muciniphila). Dit bacterie soort breekt slijm af en wordt in verband gebracht met darmontstekingen. Doordat suiker deze bacteriesoort voeden werd het natuurlijke evenwicht in de darmen verstoord. De beschermende slijmlaag werd aangetast waardoor andere bacteriën door de darmslijmvliezen konden infiltreren. Hierdoor werden de muizen vatbaarder voor darmontstekingen. Een verandering die hen een groter risico zou kunnen geven op inflammatoire darmziekten (zoals de ziekte van Crohn).
“We laten duidelijk zien dat een suikerrijk dieet de samenstelling van de darmmicobiota verandert en de groei bevordert van verschillende bacteriën die de slijmlaag van de darmen afbreken. De slijmlaag beschermt het darmslijmvlies tegen ziekteverwekkers. Darmen met een verminderde mucuslaag worden dus gemakkelijker blootgesteld aan commensalen of pathogenen, wat leidt tot de inductie van ontstekingsreacties in de darm en de ontwikkeling van inflammatoire darmziekten”, een quote uit het onderzoek.
Conclusie
De inname van suikers is niet per se slecht. Wij mensen hebben glucose nodig voor energie, dit is namelijk brandstof voor ons lichaam. Maar het wordt een probleem wanneer we hier veel te veel van innemen. Wat veel sneller kan gebeuren dan je denkt. In veel producten zit van zichzelf al suiker, dus als we ook nog suikerrijke producten daarnaast gaan eten kan dit zorgen voor een overproductie van glucose. Deze glucose piek zorgt er vervolgens voor dat onze energie fabriekjes (mitochondrie) verzuipen in de overbodige glucose waardoor er vrije radicalen vrijkomen.
Dit alles met als gevolg dat er gezondheidsrisico’s kunnen optreden. Denk aan een verstoorde darmmicrobioom, darmontstekingen en inflammatoire darmziekten (IDB) zoals de ziekte van Crohn.
Dit wil je uiteraard voorkomen. Zorg dus dat je de inname van suikerrijke producten beperkt.
Hulp bij je dieet?
Mocht je het gevoel hebben dat je te veel suiker binnen krijgt of herken je één of meerdere van de symptomen, dan is het aan te raden om samen met een professional te kijken naar jouw bloedsuikerspiegel en je dieet.
Mocht je hier meer over willen weten? Plan dan een geheel gratis kennismakingsgesprek in!
0 reacties