Heb jij last van vlekken, bultjes, uitslag of schilfering op je huid? Dan heb je misschien wel een huidaandoening of huidziekte. Zo’n huidaandoening kan erg vervelend zijn en je kunt er last van hebben in het dagelijks leven. Hoe huidaandoeningen ontstaan en wat je ertegen kunt doen (link naar andere blog over huidaandoeningen) heb ik in een eerder artikel al besproken. Vandaag gaan we kijken naar de 5 meest voorkomende huidaandoeningen, hoe deze ontstaan en wat je kunt doen om ze te bestrijden.
Eczeem
Atopische dermatitis – of atopisch eczeem – is een van de meest voorkomende chronische inflammatoire huidziekten. Het is een allergische huidaandoening die gepaard gaat met droge huid, jeuk, rode vochtige huiduitslag, blaasjes, schilfers en korstjes. Eczeem ontstaat vaak al op heel jonge leeftijd, maar kan ook zeker op volwassen leeftijd nog verschijnen.
Atopisch eczeem is een onderdeel van het zogenaamde ‘atopische syndroom’, waar ook astma en allergische rhinitis of rhinoconjunctivitis (hooikoorts, allergische neus- en oogontsteking) behoren. Mensen die last hebben van atopisch eczeem hebben of krijgen ook vaak hooikoorts en/of astma.
Bij atopie worden te veel ontstekingsmediatoren aangemaakt in reactie op een relatief onschuldige stof in je voeding of omgeving. De conventionele behandeling van atopisch eczeem bestaat vooral uit inwendige en uitwendige ontstekingsremmers om de symptomen te verminderen of onder controle te houden.
Maar er is een andere – betere en langdurige – oplossing. Wanneer je jouw verstoorde huidbarrière volledig herstelt kan atopisch eczeem genezen worden, op voorwaarde dat alle onderliggende oorzaken (langdurig) worden aangepakt.
Verstoorde huidbarrière
Bij atopisch eczeem is de huidbarrière verstoord, onder andere door een verlaagde aanmaak van ceramiden in de hoornlaag. Ceramiden kun je een beetje zien als het cement die je huid ondoordringbaar maakt. Bij een gebrek aan deze ceramiden kunnen toxische en irriterende stoffen, allergenen, micro-organismen, enz. in de hoornlaag binnendringen en een immuun- en ontstekingsreactie veroorzaken. Daarnaast is de huid minder goed in staat om water vast te houden, wat weer resulteert in een uitdroging van de huid.
Mogelijke oorzaken van een gebrek aan ceramiden in de huid
- een gebrek aan langeketenvetzuren, vooral omega-3 en omega-6 vetzuren
- een gebrek aan vitamine D
- een gebrek aan vitamine C
- een gebrek aan vitamine B3
- een verstoorde zuurgraad van de huid (te hoge pH)
- een verstoord bacterieel evenwicht in de huid
Factoren die ceramiden in de huid verhogen
- omega-3 vetzuren (visolie, krillolie, algenolie, vlaszaadolie, calanusolie, …)
- gamma-linoleenzuur (borage olie, teunisbloemolie)
- fosfolipiden, sfingolipiden (sojabonen, lecithine, rijstzemelen, eierdooier, makreel, lever)
- vitamine D, zonlicht
- vitamine E
- vitamine C
- vitamine B3 (nicotinamide)
- probiotica
Gebrek aan antimicrobiële peptiden
Bij mensen met atopisch eczeem is er ook een gebrek aan antimicrobiële peptiden in de huid. Deze peptiden zijn nodig om de groei van micro-organismen zoals Staphylococcus aureus onder controle te houden. Deze micro-organisme verergert de ontstekingsreactie, doordat het immuunsysteem in de huid extra ontstekingsfactoren aanmaakt in een poging om de bacteriën te verwijderen (Hata TR, 2008)
De aanmaak van antimicrobiële peptiden wordt geregeld door vitamine D en het microbioom van de huid. Een gebrek aan vitamine D en een verstoord bacterieel evenwicht in de huid is een van de belangrijkste oorzaken van een gebrek aan antimicrobiële peptiden. Deze balans kan herstelt worden door suppletie met vitamine D (of blootstelling aan zonlicht) en probiotica (Hata TR, 2008; Al-Ghazzewi FH, 2014)
Een verstoord bacterieel evenwicht in de huid en een gebrek aan ceramiden zijn aan elkaar gelinkt. Mensen met atopische dermatitis hebben meer bacteriën in en op hun huid die ceramiden afbreken dan mensen met een gezonde huid (Ohnishi Y, 1999). Aan de andere kant draagt een gebrek aan ceramiden weer bij aan de groei van Staphylococcus aureus (Cleary JM, 2018)
Mogelijke oorzaken van atopische dermatitis & factoren die het risico verhogen
- genetische factoren, mutaties van filaggrine (een eiwit dat belangrijk is voor de barrièrefunctie en de hydratatie van de huid)
- allergie, voedselallergie
- gebrek aan omega-3 vetzuren (EPA en DHA) en omega-6 vetzuren (GLA)
- verstoorde darmflora, verstoord bacterieel evenwicht in de huid
- gebrek aan vitamine D
- te weinig blootstelling aan zonlicht
- overdreven hygiëne, te weinig blootstelling aan natuurlijke micro-organismen en allergenen
- veel tijd doorbrengen in verwarmde, droge lucht (binnenshuis)
- vervuilde omgeving, toxische stoffen (ook in huidverzorgingsproducten)
- stress
- verstoorde stressrespons, te weinig aanmaak van cortisol in respons op stress
- overmatige activatie van mastcellen, te veel vrijgave van histamine (gebrek aan vitamine C, vitamine E, polyfenolen en flavonoïden)
- gebrek aan vezels (ongeraffineerde plantaardige voeding)
- gebrek aan antioxidanten (vitamine A, C, E, carotenoïden, zink, selenium, flavonoïden, …)
Factoren die atopische dermatitis voorkomen of verbeteren
- voldoende blootstelling aan zonlicht
- stress verminderen, relaxatietechnieken
- herstel van de darmflora met vezelrijke polyfenol-rijke voeding (groenten, fruit, kruiden, specerijen, noten, zaden, peulvruchten)
- prebiotica, probiotica
- vitamine D, vitamine C, vitamine E
- vitamine B3 (nicotinamide)
- carotenoïden
- omega-3 vetzuren (ALA, EPA, DHA)
- gamma-linoleenzuur (GLA)
- teunisbloemolie, zwarte bessenzaadolie, duindoornolie, hennepzaadolie, vlaszaadolie
- polyfenolen, flavonoïden, curcumine, quercetine, resveratrol, EGCG, gember, pycnogenol, …
Allergie wordt besproken in PlaceboNocebo 26.
Acne
Acne vulgaris (Acne) wordt ook wel jeugdpuistjes genoemd en is een inflammatoire huidziekte waarbij de talgklieren in de huid ontstoken raken. Vaak komt dit vooral voor in het gezicht, op de rug en op de borst. Acne ontstaat vaak in de puberteit, omdat we dan een plotselinge hormonale wijziging ervaren in ons lichaam. Maar ook op volwassen leeftijd kan acne op komen zetten. Ook als je hier in je jeugd geen last van had. Acne die in de puberteit opkomt is in de meeste gevallen niet ernstig en gaat na verloop van tijd vanzelf weg. Bij sommige mensen kan acne echter heel ernstig zijn, langdurig aanhouden en littekens veroorzaken.
Ernstige acne wordt meestal behandeld met antibiotica, anticonceptiva, anti-androgenen en synthetische vitamine A.
Mogelijke oorzaken van acne & factoren die het risico verhogen
- te veel insuline en insuline-achtige groeifactor (IGF-1)
- te veel androgenen (mannelijke hormonen), verhoogde activiteit van androgeen receptoren
- te veel aanmaak van dihydrotestosteron (DHT) (verhoogde activiteit van 5-alfa-reductase)
- polycystisch ovariumsyndroom (te veel insuline en mannelijke hormonen bij vrouwen)
- te veel geraffineerde koolhydraten en suikers, voeding met een hoge glycemische belasting
- te veel zuivelproducten (bevatten hormonen, verhogen insuline en IGF-1)
- te veel stresshormonen
- verstoorde darmflora, verstoord bacterieel evenwicht in de huid
- oxidatieve stress, gebrek aan antioxidanten
- medicijnen: corticosteroïden, immuun-onderdrukkende medicijnen, chemotherapie, straling, lithium, …
- cosmetica: te vette foundation, poeder make-up, antibacteriële reinigingsproducten, verzorgingsproducten met een hoge pH
- te veel blootstelling aan ultraviolet straling (en een gebrek aan beschermende factoren in de huid)
- luchtvervuiling
De basis
Tijdens de puberteit wordt door invloed van androgenen (mannelijke hormonen) meer talg aangemaakt in de huid. Dit is niet gelijk een probleem, maar wanneer er te veel talg aangemaakt wordt, kunnen de haarzakjes verstopt raken en kunnen ze uitzetten en openbarsten. Dit veroorzaakt ontstekingen in de huid.
De bacterie ‘Propionibacterium acnes’, die zich voedt met talg, wordt actief in en rond de haarzakjes en talgklieren en kan nog meer ontstekingen veroorzaken. Vooral wanneer de groei van deze bacterie niet onder controle wordt gehouden door antimicrobiële factoren zoals een gezonde huidflora, en gezonde zuurgraad en antimicrobiële peptiden.
Een belangrijke factor bij de ontsteking van de talgklieren en haarzakjes is oxidatieve stress. De vetten in talg en de talgklieren en haarzakjes zijn namelijk gevoelig voor oxidatie. In normale omstandigheden worden ze hiertegen beschermd door antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, zink, carotenoïden, glutathion, selenium, co-enzym Q10, flavonoïden en alfa-liponzuur. Bij een gebrek aan deze antioxidanten worden de vetten in onze talgklieren beschadigd, wat nog meer oxidatieve stress en ontstekingen veroorzaakt. En dit creëert weer een omgeving waar de bacterie ‘Propionibacterium acnes’ goed kan overleven.
Mannelijke hormonen
Testosteron wordt door het enzym 5-alfa-reductase omgezet in dihydrotestosteron (DHT). DHT activeert de androgeen receptoren in de talgklieren, waardoor de talgklieren meer talg aanmaken. Dit is belangrijk voor je huid. Testosteron en DHT dragen namelijk bij aan het behoud van de huid barrière, de wondgenezing en de haargroei. (Zouboulis CC, 2007)
Hoewel acne gelinkt wordt aan te veel mannelijke hormonen, gaat het vooral om de DHT en de verhoogde activiteit van androgeen receptoren in de huid (Shaw JC, 2002).
De invloed van voeding op acne
Een van de belangrijkste oorzaken van een overvloed aan DHT, een verhoogde activiteit van androgeen receptoren en te veel aanmaak van talg, is te veel insuline en insuline-achtige groeifactoren (IGF-1). De hoeveelheid insuline en IGF-1 in ons lichaam verhoogt vooral door een typisch westers dieet met hoge inname van geraffineerde koolhydraten, suikers, zuivelproducten en dierlijke vetten. En een lage inname van vezelrijke en polyfenol-rijke voeding (Melnik BC, 2012).
Het ontstaan van acne bij ons en de ernst waarin we dit ervaren, wordt dus beïnvloed door ons voedingspatroon. Acne komt namelijk niet voor bij niet-westerse bevolkingsgroepen die nog een traditioneel voedingspatroon hebben, zonder geraffineerde koolhydraten en suikers en met heel weinig zuivelproducten.
Natuurlijke anti-androgenen
Zoals ik hierboven al even genoemd had zijn anti-androgenen een effectieve manier om testosteron en DHT te remmen in de huid. En dit overmatige testosteron en DHT is dus weer een factor waardoor je acne kunt krijgen. Anti-androgenen zorgen dus voor het afremmen van de aanmaak (en vooral de activiteit) van androgenen. Dit is dus een belangrijke factor in de behandeling van acne.
Maar farmaceutische anti-androgenen hebben vaak ook ongewenste effecten, omdat zowel testosteron als DHT heel belangrijk is voor veel lichaamsfuncties. Zo ook voor het behoud van een gezonde huid.
Je kunt – en wilt daarom ook liever- kiezen voor natuurlijke androgeen regulerende stoffen zoals omega-3 vetzuren, soja-isoflavonen, groene thee extract (EGCG) en resveratrol. Dit zijn veiligere manieren om de aanmaak van testosteron en DHT in de huid af te remmen. (Jung JY, 2014; Riyanto P, 2015; Lu PH, 2016; Fabbrocini G, 2011).
Oorzaken van een verhoogde aanmaak van dihydrotestosteron (verhoogde activiteit van 5-alfa-reductase)
- insulineresistentie, hyperinsulinemie (te veel insuline in het bloed)
- te veel insuline-achtige groeifactor (IGF-1)
- een hoge inname van geraffineerde koolhydraten, suikers en zuivel (verhoogt de aanmaak van insuline en IGF-1)
- een gebrek aan het omega-6 vetzuur gamma-linoleenzuur (GLA)
- een gebrek aan het omega-3 vetzuur eicosapentaeenzuur (EPA)
- een gebrek aan polyfenolen en flavonoïden (groenten, fruit, kruiden, specerijen, noten, zaden, thee, …)
Natuurlijke 5-alfa-reductase modulators
- groene thee polyfenolen (EGCG), quercetine, curcumine, isoflavonen, genisteïne, myricetine, kaempferol
- vitamine B2 (riboflavine)
- zink
- omega-3 vetzuren (EPA)
- gamma-linoleenzuur (GLA)
- lignanen (vlaszaad)
- pompoenpitten (Cucurbita pepo)
- lycopeen (tomaten)
- reishi (Ganoderma lucidum)
Natuurlijke selectieve androgeen receptor modulators (SARM’s)
- curcumine
- isoflavonen (genisteïne)
- groene thee extract, EGCG
- resveratrol, quercetine
- zwavelhoudende stoffen in crucifere groenten, zoals broccoli en koolsoorten (sulforafaan, isothiocyanaten, di-indolylmethaan)
- omega-3 vetzuren
Talg moduleren als aanpak van acne
Acne behandelen berust voornamelijk op het verlagen van de aanmaak van talg. Wanneer er minder talg aangemaakt wordt, zal automatisch ook de groei van Propionibacterium acnes en Malassezia geremd worden. Hierbij is het voornamelijk belangrijk om te voorkomen dat de vetten in de talgklieren geoxideerd worden. Dit doe je door te zorgen voor voldoende antioxidanten in je huid. Dit kun je doen door inname van antioxidanten via voedsel of via suppletie. Het kan echter wel weken of zelfs maanden duren voordat de concentratie van antioxidanten in de huid en talg stijgt. Je kunt er ook voor kiezen om natuurlijke antimicrobiële stoffen op de huid aan te brengen (Bowe WP, 2010; Ekanayake-Mudiyanselage S, 2004)
Het aanpakken van acne is iets wat je onder toezicht van een specialist wilt doen. Je wilt namelijk een effectieve en veilige aanpak voor jouw probleem. Wil je eens samen met mij kijken naar jouw huidaandoening, neem dan contactmet me op en dan gaan we samen aan de slag!
Factoren die de aanmaak van talg verhogen
- insulineresistentie, te veel insuline en IGF-1
- te veel androgenen, te hoge activiteit van androgenen
- te veel koolhydraten en suikers eten
- te veel melk en melkproducten eten
- corticosteroïden
- synthetische progesteron
- anabole steroïden
- cosmetica, verzorgings- en reinigingsproducten die de zuurgraad en de microbiële samenstelling van de huid verstoren
- luchtvervuiling
- ultraviolet straling
Factoren die de aanmaak van talg verlagen, de opstapeling van talg verminderen & talg beschermen tegen oxidatie
- caloriebeperking, vasten
- polyfenolen, flavonoïden, groene thee polyfenolen (EGCG), citrusflavonoïden
- carotenoïden, vitamine A
- vitamine E, vitamine C
- N-acetylcysteïne
Factoren die de groei van Propionibacterium acnes onderdrukken en de ontstekingsreactie remmen
- vitamine D
- vitamine A
- polyfenolen, flavonoïden, curcumine, EGCG, resveratrol
- essentiële olie van tijm, oregano, tea tree, kaneel, lavendel, roos, kruidnagel, …
- zink
- probiotica
Rosacea
Rosacea is een chronische ontstekingsziekte van de huid die vooral voorkomt in het gezicht. Kenmerken zijn blozen, tijdelijke of permanente rode huid, puistjes of bultjes en verwijde bloedvaten die zichtbaar zijn in de huid. Ook kan de huid op sommige plaatsen verdikt zijn door vergroting van de talgklieren en de vorming van te veel bindweefsel (fibrose). Dit kan onregelmatige zwelling veroorzaken op de neus, de oren, de ogen, de kin en het voorhoofd. Een rode, bultige neus bij rosacea wordt vaak verward met een ‘alcoholneus’. Men kan jeuk of een stekende of brandende pijn in de aangetaste huid voelen.
Rosacea kan ook de ogen aantasten en uiteenlopende klachten veroorzaken. Van milde irritatie of het gevoel dat er iets in je oog zit tot ernstige ontsteking, zowel van de oogleden als van het oog zelf.
Rosacea wordt onderverdeeld in verschillende vormen, afhankelijk van de symptomen die bij jou overheersen (roodheid, phyma, puistjes of oogontsteking). Vaak komen alle symptomen tegelijk voor (maar in verschillende gradaties).
Overdreven immuunrespons
Rosacea is een heel complexe huidaandoening, waarvan de oorzaken nog steeds niet helemaal begrepen worden. Maar de belangrijkste factoren bij rosacea zijn een verstoord immuunsysteem in de huid en een overmatige reactie van de bloedvaten, het zenuwstelsel, immuuncellen, lymfevaten en talgklieren, op bepaalde omgevingsfactoren en uitwendige en inwendige triggers (Buddenkotte J, 2018)
Een infectie of beschadiging van de huid zorgt voor een verhoging van de aanmaak van vitamine D, wat vervolgens weer de aanmaak van cathelicidine stimuleert. Cathelicidine activeert vervolgens weer verschillende processen om de huid te herstellen. Wanneer je lichaam ‘normaal’ functioneert worden deze cathelicidine afgebroken tot kleinere peptiden die een sterke antimicrobiële werking hebben waardoor er minder ontstekingen voorkomen.
Maar bij rosacea worden er andere vormen van cathelicidine aangemaakt die juist ontstekingen veroorzaken en de bloedvaten verwijden en de opstapeling van bindweefsel verhogen (Yamasaki K, 2007)
De verhoogde aanmaak van cathelicidine bij rosacea wordt gelinkt aan een verhoogde activiteit van mastcellen. Het afremmen of stabiliseren van deze mastcellen wordt gezien als een belangrijke factor voor het verbeteren van rosacea (Muto Y, 2014; Wang L, 2020)
Mastcellen stabiliseren als bestrijding van rosacea
Een belangrijke factor voor het beteren van rosacea is dus het mobiliseren van je mastcellen. Daarom heb ik hier enkele natuurlijke stabilisatoren van mastcellen:
- vitamine C, vitamine D, vitamine E
- polyfenolen: EGCG (groene thee), quertine, resveratrol, curcumine, pycnogenol
- probiotica (Lactobacillus rhamnosus)
Auto-immuniteit
Rosacea is sterk gelinkt aan auto-immuniteit. Mensen met rosacea hebben heel vaak auto-immuunziekten zoals diabetes type 1, multiple sclerose, coeliakie (glutenintolerantie) reumatoïde artritis en auto-immune schildklierontsteking (Egeberg A, 2016; Berksov Hayte S, 2018).
Mensen met rosacea hebben vaak varianten van bepaalde genen, welke we ook terugzien bij auto-immuunziekten, zoals HLA-DRB1, HLA-DQB1 en HLA-DQA1 (Chang ALS, 2015).
Een van de belangrijkste oorzaken van auto-immuniteit is een verstoorde darmflora en een gebrek aan ontstekingsremmende nutriënten. Ook is een verhoging van de activiteit van mastcellen betrokken bij auto-immuniteit (Xu Y, 2015).
Mogelijke oorzaken van rosacea & factoren die het risico verhogen
- genetische factoren (HLA-DRB1, HLA-DQB1 en HLA-DQA1)
- verstoorde darmflora, verstoord microbieel evenwicht in de huid
- verhoogde activiteit van mastcellen
- auto-immuniteit
- insulineresistentie, hoge bloedsuikerspiegel
- infectie met demodex folliculorum mijten
Factoren die rosacea verergeren (triggers)
- hitte, koude
- ultraviolet straling
- intensieve inspanningen
- emotionele stress
- cosmetica, formaldehyde
- medicijnen
- alcohol, wijn, sterke drank
- hete dranken
- capsaïcine (pepers, pikant voedsel)
- cinnamaldehyde bevattende voeding: tomaten, citrusvruchten, chocolade, kaneel
Factoren die rosacea verbeteren
- vezelrijk, polyfenolrijk voedingspatroon voor het herstel van de darmflora
- prebiotica, probiotica
- vitamine B3
- vitamine C
- omega-3 vetzuren
- curcumine, EGCG (groene thee extract)
- gouden kamille (Chrysanthellum indicum)
Vitiligo
Vitiligo is een auto-immune huidziekte die je kunt herkennen door depigmentatie van de huid, de slijmvliezen en de haren, wat zich uit in witte vlekken die verschillende vormen en grootte aan kunnen nemen.
De melanine-aanmakende melanocyten in de huid worden beschadigd door het eigen immuunsysteem (door overactieve T-cellen). Waardoor er geen of minder melanine (pigment) aangemaakt wordt in de huid, de slijmvliezen en/of de haren. Ook in het oog en oor kan het aantal actieve melanocyten verminderen, wat kan resulteren in een oogontsteking en gehoorverlies.
Gelukkig is vitiligo omkeerbaar, omdat de melanocyten geregenereerd kunnen worden. De farmaceutische aanpak van vitiligo is een behandeling met immuun-onderdrukkende medicijnen waardoor het pigment kan herstellen. Maar het effect is beperkt en tijdelijk, omdat ze alleen het auto-immuunrespons temperen, maar niet de oorzaak van de auto-immune beschadiging van melanocyten wegnemen (Strassner JP, 2016).
Vitamine D als behandeling
Vitamine D is een immunomodulerend hormoon, dat een overdreven immuun- of auto-immuunreactie kan temperen. Daarnaast is vitamine D ook belangrijk voor de aanmaak van melanine. Mensen met vitiligo hebben vaak een gebrek aan vitamine D (<20 ng/ml) of onvoldoende vitamine D (20-30 ng/ml). Bij hogere vitamine D waarden (30-100 ng/ml) zien we vaker meer herpigmentatie (Colucci R, 2019)
In een studie waar 16 mensen met vitiligo aan meededen, werd het effect van hoge doses vitamine D onderzocht. De deelnemers hadden allemaal een gemiddelde vitamine D waarde bij de start van het onderzoek. De deelnemers kregen vervolgens 6 maanden lang dagelijks 35.000 IE vitamine D. Na deze 6 maanden waren de vitamine D waarden sterk gestegen. Bij 14 van de 16 patiënten was dan ook aanzienlijke herpigmentatie, in de meeste gevallen 25% tot 75% (Finamor DC, 2013).
In dit onderzoek werden wel heel hoge doses vitamine D gegeven. In de meeste studies worden er veel lagere doseringen gegeven, waardoor de resultaten vaak teleurstellend zijn. Mensen hebben dus vaak veel meer vitamine D nodig om een gebrek aan vitamine D – en de gevolgen daarvan- te herstellen.
EGCG als behandeling
Een ander supplement dat vitiligo verbetert, is Epigallocatechinegallaat (EGCG), een catechine uit groene thee. EGCG is een ontstekingsremmer, antioxidant en immunomodulator. En het kan de immuunrespons tegen lichaamseigen cellen temperen, wat dus een van de belangrijkste oorzaken is van vitiligo. EGCG verhindert dat de T-cellen de melanocyten aanvallen (Ning W, 2015).
EGCG of groene thee extract kan uitwendig aangebracht worden in een zalf of huidcrème. Het vertraagt en vermindert depigmentatie. Het verhoogt ook het aantal melanocyten in gedepigmenteerde huid. En als laatste wijzigt het de activiteit van genen die betrokken zijn bij auto-immuniteit en overdreven inflammatie (Zhu Y, 2014).
Mogelijke oorzaken van vitiligo
- auto-immuniteit (beschadiging van de melanine-aanmakende cellen in de huid)
- gebrek aan vitamine D
- verstoorde stressrespons in de huid
- verstoord antioxidant defensie mechanisme, gebrek aan antioxidanten en antioxidant enzymen in de huid, verhoogde aanmaak van waterstofperoxide
- gebrek aan glutathion
- te veel homocysteïne in het bloed
- gebrek aan vitamine B12
Factoren die vitiligo verbeteren
- blootstelling aan zonlicht
- vitamine D
- polyfenolen, flavonoïden, curcumine, EGCG (groene thee extract)
- vitamine A, vitamine C, vitamine E
- foliumzuur, vitamine B12
- zink, selenium
- alfa-liponzuur, N-acetylcysteïne, glutathion
Zonneallergie
Zonneallergie is een algemene benaming voor een soort allergische reactie van de huid op blootstelling aan zonlicht. De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie. Letterlijk betekent dit door (zon) licht veroorzaakte huiduitslag (eruptie) die verschillende vormen kan aannemen (polymorf). Als je last hebt van zonneallergie komen er jeukende vlekken, bultjes of blaasjes op het gedeelte van je huid dat blootgesteld is aan zonlicht. Sommige mensen zijn heel hun leven gevoelig voor zonneallergie, bij andere kan het plots verschijnen door bepaalde omstandigheden.
Mensen met zonneallergie hebben vaak een gebrek aan vitamine D. Vitamine D heeft een immunomodulerende werking en onderdrukt onder andere een te sterk immuunrespons van de huid. Wanneer vitamine D dus te weinig aanwezig is reageert je lichaam (te) heftig op (zon)licht.
De verhoogde immuunreactie van de huid wordt deels veroorzaakt door een ontstekingsrespons tegen reactieve stoffen die in de huid aangemaakt worden wanneer zonlicht huidcellen, DNA, eiwitten, nutriënten en micro-organismen beschadigt. Een van de oorzaken dat deze factoren beschadigd worden door zonlicht is een gebrek aan antioxidanten en DNA-herstellende nutriënten in de huid.
Mensen met zonneallergie hebben minder antioxidanten in het bloed dan mensen zonder zonneallergie (Guarrera M, 2007). Een antioxidanten-bevattende huidcrème kan zonneallergie voorkomen of verminderen (Hadshiew I, 1997).
Een hoge inname van antioxidanten via voeding kan ook bescherming bieden, maar dit duurt veel langer voordat het effect heeft. De huid is namelijk het laatste orgaan dat voorzien wordt van deze voedingsstoffen.
Tot op heden is er nog weinig onderzoek gedaan naar het effect van voeding en voedingsstoffen op zonneallergie. Voorlopig is er alleen aangetoond dat suppletie met vitamine B3, carotenoïden (bètacaroteen en lycopeen), probiotioca (Lactobacillus johnsonii) en omega-3 vetzuren, zonneallergie voorkomt of vermindert (Neumann R, 1986; Marini A, 2014; Rhodes LE, 1995)
Mogelijke oorzaken van zonneallergie
- gebrek aan vitamine D
- gebrek aan immuunonderdrukkende nutriënten/factoren
- gebrek aan antioxidanten en antioxidant enzymen in de huid (en in het bloed), verhoogde oxidatieve stress
- verhoogde DNA-schade, verminderd DNA-herstel
- verstoorde darmflora, verstoord bacterieel evenwicht in de huid
Factoren die zonneallergie verbeteren
- blootstelling aan zonlicht
- vitamine D
- vitamine B3 (nicotinamide)
- omega-3 vetzuren
- carotenoïden (bètacaroteen en lycopeen)
- probiotica (Lactobacillus johnsonii)
Jouw huidaandoening
Heb jij last van een huidaandoening en wil je hier graag mee aan de slag? Zoek dan altijd hulp van een professional. Deze kan vaststellen welke huidaandoening jij hebt en wat het beste behandelplan hiervoor is. Wil je eens samen met mij praten over jouw huidaandoening, plan dan een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Aan de hand van dit gesprek kunnen we een plan opmaken, bijvoorbeeld een persoonlijk supplementen plan. Op deze manier krijgt jouw lichaam precies de stoffen binnen die ze nodig heeft om jouw huidaandoening af te remmen of misschien wel helemaal op te ruimen.
0 reacties