Alles wat je moet weten over SIBO: Small Intestinal Bacterial Overgrowth

3 apr 2024 | Darm therapie | 0 comments

Heb je vlaak klachten in je maag? Weet je niet waar de klachten vandaan komen of lijken je klachten van PDS (prikkelbaar darm syndroom) te komen? Dan zou het ook goed kunnen dat het SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) is. Een chronische aandoening die veel meer mensen treft dan vaak gedacht wordt. Wat SIBO is en hoe je hier mee om gaat, leg ik je in dit artikel uit.

Wat is SIBO en wat zijn de symptomen?

SIBO, oftewel Small Intestinal Bacterial Overgrowth, is een aandoening waarbij er een overgroei aan bacteriën plaatsvindt in de dunne darm. Normaal gesproken bevinden de bacteriën van onze darmflora zich voornamelijk in de dikke darm. Hier zorgen ze onder andere voor een sterk immuunsysteem en een gezonde spijsvertering. Maar bij SIBO gebeurt er iets anders in onze darmen. In onze dunne darm zitten normaal gesproken ook wel enige bacteriën, maar lang niet zoveel als in de dikke darm. Bij SIBO groeien de bacteriën die voornamelijk in de dikke darm zitten, over naar de dunne darm. Een soort overmatige kolonisatie van die bacteriën dus. Hierdoor komen er meer bacteriën in de dunne darm dan dat ‘normaal’ is.

Small Intestinal Bacterial Overgrowth is dus geen bacteriële infectie, maar echt een overgroei van onze ‘huis-bacteriën’ in de dunne darm. Bacteriën die er dus normaal gesproken ook zitten, en die daar ook horen te zitten, maar dan nu in overmatige aantallen. En dit geeft vaak klachten die geassocieerd worden met PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom).

Deze klachten kunnen onder andere een opgeblazen gevoel, winderigheid, boeren, misselijkheid, brandend maagzuur, buikpijn, en zowel constipatie als diarree omvatten. Veel van deze klachten lijken dus op de klachten van PDS. Dit brengt het probleem met zich mee dat we van buitenaf niet kunnen bepalen of jouw klachten komen door SIBO of PDS.

Diagnose stellen SIBO

Hierboven vertelde ik dat het van buitenaf bijna niet te zeggen is of de klachten van PDS of van SIBO komen, maar hoe kunnen we daar dan wel achter komen?

We kunnen vaststellen of iemand SIBO heeft, aan de hand van een SIBO ademtest. Bij deze ademtest, testen we de gassen die uitgeademd worden. Ons lichaam kan namelijk geen gas produceren, maar die bacteriën (die dus overmatig groeien in de dunne darm bij SIBO) kunnen dat wel. Er zijn 3 soorten gas die de bacteriën kunnen uitscheiden: waterstof, methaangas en waterstofsulfidegas. Maar in Europa zijn er enkel ademtesten voor 2 van de 3 soorten: waterstof en methaangas.

Aan de hand van deze ademtest kunnen we vervolgens zien welke gasproductie verhoogd is. En dit vertelt ons welk soort SIBO je hebt.

SIBO en PDS: de overeenkomsten en verschillen

Hierboven vertelde ik al dat de klachten van PDS en SIBO erg op elkaar lijken. Dit brengt soms problemen met zich mee voor patiënten met dergelijke klachten. Rond de 80% van alle patiënten die PDS als diagnose krijgt, heeft in werkelijkheid namelijk SIBO. Daarnaast zagen mensen die PDS hadden een aanzienlijke verbetering van hun klachten, nadat SIBO was behandeld bij hun.

Dit is tegelijkertijd ook weer heel goed nieuws voor mensen die al jaren last hebben van darmproblemen maar geen oplossing konden vinden. En die dus met PDS waren bestempeld. Daarom wordt het tegenwoordig ook altijd aangeraden om eerst een SIBO-ademtest te doen, voordat er wordt uitgegaan van PDS.

De behandeling van Small Intestinal Bacterial Overgrowth

Wanneer SIBO is vastgesteld gaan we bezig met de behandeling. Hiervoor zijn verschillende benaderingen. Ten eerste is het belangrijk om de voeding aan te passen, zodat de voedingsbodem voor de overmatige bacteriegroei wordt verminderd. Vervolgens kan suppletie of antibiotica worden ingezet om de bacteriële overgroei te verminderen.

Een ander belangrijk aspect van de behandeling van SIBO is het verbeteren van het Migrating Motor Complex (MMC). Dit is een mechanisme in het lichaam dat fungeert als de ‘schoonmaakploeg’ van de darmen. Dit mechanisme is een groep bacteriën die vanaf de maag tot het darmstelsel de boel schoonveegt. En dit is superbelangrijk voor ons, omdat het etensresten en bacteriën opruimt. En bij SIBO zien we dus ontstaan dat dit Migrating Motor Complex verminderd werkt, waardoor die overgroei van bacteriën kan ontstaan en blijven. Door dit Migrating Motor Complex te steunen kan de opbouw van bacteriën in de dunne darm dus verminderd worden.

Complicaties en langetermijngevolgen

Bij SIBO kan er een soort competitie ontstaan tussen de voedingsstoffen, waarbij de bacteriën zich gaan voeden met de voeding die je ingenomen hebt (en die dus eigenlijk bedoeld zijn voor de dunne darm). Je dunne darm zorgt er namelijk voor dat voedsel verteerd wordt en dat belangrijke voedingsstoffen in het lichaam worden opgenomen. Wanneer die bacteriën deze voedingsstoffen gaan innemen kan dit leiden tot voedingstekorten en op lange termijn tot ernstige gezondheidsklachten.

Zelfonderzoek en hulp zoeken

Het is belangrijk om alert te zijn op de symptomen die kunnen wijzen op SIBO. Vooral als je klachten ervaart die geassocieerd worden met het prikkelbare darm syndroom. Mocht je vermoeden dat je misschien SIBO hebt, dan is het altijd raadzaam om een blaastest te doen om de gasproductie te meten!

Het is ook altijd aan te raden om een professional te zien wanneer je verwacht SIBO (of PDS) te hebben. Door middel van een gratis kennismakingsgesprek kun je meer te weten te komen over SIBO en hoe je het mogelijk bij jezelf zou kunnen herkennen. Mocht hieruit komen dat je inderdaad SIBO (of een andere darmaandoening hebt), dan kun je samen met de specialist gaan werken aan een behandelingsplan. Bijvoorbeeld in een vorm van darmtherapie.

Conclusie

SIBO is een aandoening waar meer mensen aan leiden dan vaak gedacht wordt. Dit komt door de veelal overeenkomende klachten met PDS. Maar er zit wel degelijk een verschil tussen de twee en het herkennen hiervan is erg belangrijk! Op deze manier kan er een goed en effectief behandelplan opgesteld worden. De effectiefste manier om SIBO te constateren is via een ademtest. Hier wordt gemeten of er een verhoogde gasproductie in je adem zit. Dit wijst op SIBO en laat zien welk soort SIBO je hebt. Om de gezondheidsrisico’s tegen te gaan, is het altijd aan te raden om hulp te zoeken bij een darm professional (zoals bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut). Met de juiste aanpak en ondersteuning kan SIBO worden beheerst, wat zal leiden tot aanzienlijke verbeteringen in de darmgezondheid en algehele welzijn.

Wellicht vind je dit ook interessant

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi! Mijn naam is Koosje

Ik ben Koosje en ik had jarenlang last van chronische vermoeidheid en darmklachten. Ik was doodop en stond ver van mijzelf af.

Categorieën

Podcast

Masterclass