5 meest gestelde vragen over werken met een Orthomoleculaire therapeut

22 dec 2022 | Darm therapie | 0 Reacties

Waarom een orthomoleculair therapeut?

Toen mijn klachten twaalf jaar geleden begonnen voelde ik aan alles dat er iets mis was in mijn lichaam, mijn buik. Ik was er dus ook van overtuigd dat mijn huisarts mij ging helpen om de oorzaak te achterhalen.

Maar toen er niets kwam uit mijn parasieten test en algemeen bloedbeeld kwam, kreeg ik de diagnose prikkel bare darmen te horen.

Ik vroeg nog voorzichtig wat ik aan deze prikkelbare darmen kon doen. Keek mijn huisarts me met een scheef oog aan ‘ leer er maar mee leven’ was zijn antwoord.

Ik voelde de moed in mijn schoenen zakken, en met een zwaar gevoel liep ik de spreekkamer uit. Dit was het?

In mijn ogen was een arts er om mij beter te maken, niet om mij te vertellen dat er niks aan mijn klachten te doen was..

Maar na vele jaren zoeken, studeren en verdiepen begrijp ik nu dat artsen niet per se worden opgeleid om op zoek te gaan naar de oorzaak. Als wel om de symptomen te bestrijden, voor mij vult het de orthomoleculaire geneeskunde dat gat op. ons wordt niet door een verzekeringsmaatschappij verteld wat wel en wat niet onderzocht mag worden.

Ik ga opzoek naar de oorzaak, dat betekend dat ik naar andere parameters kijk in een laboratorium onderzoek. Hierdoor kan ik doelgericht aan het werk, want weet je de oorzaak dan kun je ook het probleem echt oplossen.

Hoe vind je een orthomoleculaire therapeut die bij je past?

Er zijn ontzettend veel orthomoleculaire therapeuten en daar ben ik enorm blij om. Maar er hangt ook wel een nadeel aan, therapeut zijn is namelijk niet een beschermt beroep. Dat betekend dat iedereen zich therapeut mag noemen…

Dus hoe zorg je er voor dat je een goede therapeut uit kiest?

Ik heb enkele tips voor je bij het zoeken en uitkiezen van jouw (potentiële) therapeut.

  1. Plan altijd een kennismakingsgesprek in. Het is belangrijk om een klik te voelen, om een vertrouwd gevoel te hebben met je potentiële therapeut. Immers ga je een langere samenwerking aan en je moet 100% committent voelen bij de adviezen die jouw therapeut je geeft.
  2. Vraag altijd met wat voor een soort onderzoeken de therapeut werkt. Er is namelijk veel verschil in kwaliteit van de laboratoria’s. Nu zijn er vele die echt goed zijn en is het een persoonlijke voorkeur waar een therapeut mee werkt.
  3. Zoek een specialist op het gebied van jouw klachten. Is het duidelijk met welke klachten jouw potentiële therapeut werkt en sluiten deze ook aan op die van jouw? Er zijn zoveel gebieden die samenwerken maar ook weer los van elkaar staan dat vele therapeuten kiezen voor een specialisatie gebied. Vraag hier ook naar in een kennismakingsgesprek.
  4. Werkt iemand alleen maar met pillen of wordt er ook op een holistische manier gekeken. Ik zelf vind het belangrijk om ook op een holistische manier te werken. Dit betekend dat ik naar meer gebieden kijken dan alleen de fysieke klachten. Zo ga ik ook aan de slag met je stress, slaap patroon en zal ik je motiveren om dagelijks te bewegen. Dit alles draagt namelijk bij aan een gezond lichaam en een gezonde en blije geest.
  5. Trust your gut – vertrouw op je onderbuik gevoel en durf ook nee te zeggen als het niet goed voelt. Niet iedere therapeut is geschikt voor jou, maar vertrouwen is wel heel belangrijk.

Als je er klaar voor bent ga dan opzoek naar de therapeut die bij je past. Het is namelijk niet nodig om lange tijd rond te blijven lopen met jouw klachten.

Wat maakt jou anders dan alle andere therapeuten?

Niet alleen ben ik zelf door de molen gegaan van onbegrepen klachten, ik heb deze klachten ook weten om te draaien.

Ik vind het dan ook heel belangrijk dat er persoonlijke aandacht is. Er is dan ook altijd een heel kort lijntje tussen mij en mijn clienten. Ja, iets dat elke business coach mij misschien afraad om te doen, maar ik vind het gewoon heel belangrijk. Wij, die met onbegrepen buikklachten, zijn al zoveel van het kastje naar de muur gestuurd, hebben al zo vaak gehoord ‘leer er maar mee leven’. Dat iemand die er altijd is om je vragen te beantwoorden, om je slechte dagen aan te horen en ook de kleine stapjes vooruit met je viert. Dat is wat werken met mij anders maakt.

Ik kijk altijd met een holistische kijk naar de klachten. Dat wil zeggen dat ik niet alleen kijk naar de lichamelijke klachten. Ik duik ook in een stukje mindset, zoals stressreductie, slaapkwaliteit verbeteren en regelmatig geef ik een meditatie of ademhalingsoefening mee naar huis. 

Ik heb toch wel heel erg veel probeert wat niet werkt, dus waarom werkt het nu wel?’

Heb jij ook al zoveel geprobeerd zonder resultaat?

Pillen, poeders, diëten en gevraagd of ongevraagde adviezen. Zodra je opzoek gaat naar een remedie voor jouw klachten blijken er vele wonder middelen op de markt te zijn. De ene zweert bij magnesium weer een ander raad je permealine aan.

Maar eigenlijk heeft nooit iets echt gewerkt…

Je hebt nog steeds last van buikpijn, een opgeblazen gevoel en ook je ontlasting is eigenlijk niet beter geworden. Dus wat is de zin van opnieuw geld investeren in een therapie waarbij niemand mij garanderen dat mijn prikkelbare darmen overgaan.

Dan heb ik een vraag voor je ‘ hoe vaak is er echt gekeken naar de oorzaak van je klachten om vanuit daar aan de slag te gaan?’

Echt kijken naar de oorzaak is niet simpel vragen naar de klachten en daarop een advies baseren. Echt kijken naar de oorzaak is door middel van een goede vragen lijst, onderzoek te laten doen en vervolgens research te doen met de data die de therapeut verzameld heeft.

Want ik heb tien jaar lang van alles geprobeerd, en ja het heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik nu niet meer dagelijks klachten heb. Maar man o man wat had ik graag een duidelijk oorzaak – gevolg plan gehad. Dat had mij veel geld maar ook veel pijn en futlozen jaren bespaard.

De huisarts heeft toch al gezegd dat er niks aan te doen is?

Klopt! Maar goed heeft hij/zij echt geluisterd naar je klachten? In hoeverre heb jij het gevoel dat er echt alles is gedaan om jouw klachten te onderzoeken?

In mijn geval, niet zo heel veel.. Ja, ik heb inderdaad mijn ontlasting moeten inleveren voor een onderzoek naar parasieten. Ja, ik heb ook bloed laten prikken voor ontstekingswaarde, en een algemeen bloedbeeld, en misschien als je geluk hebt is er ook gekeken of je een verhoogde IgE waarde hebt wat zou kunnen duiden op een intolerantie.

Maar er zijn nog zoveel meer parameters die getest kunnen worden om echt een beeld te krijgen van je darmgezondheid.

En laten we dan niet al je andere organen vergeten in het spijsverteringssyteem; de maag, pancreas, gal, lever etc.. Ook deze spellen allemaal een rol bij de vertering van jouw voedsel en kunnen op hun beurt weer zorgen voor klachten in de spijsvertering.

En ja, zo’n onderzoek is een investering die niet door je verzekeraar wordt betaald. Maar moet je eens voorstellen als je na al die jaren met zeurende klachten de oorzaak hebt weten te vinden. Als je echt aanwijsbaar hebt waar jouw klachten vandaan komen..

Ben je na het lezen van dit blog toch nieuwsgierig geworden wat ik als orthomoleculaire therapeut voor jou kan betekenen?

Plan een gratis kennismakingsgesprek in en ik vertel je graag meer!

Wellicht vind je dit ook interessant

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi! Mijn naam is Koosje

Ik ben Koosje en ik had jarenlang last van chronische vermoeidheid en darmklachten. Ik was doodop en stond ver van mijzelf af.

Categorieën

Podcast

Masterclass