3 redenen waarom jij op bepaalde voeding reageert

12 jun 2024 | Darm therapie | 0 comments

reactie op voeding

Veel mensen merken dat hun lichaam reageert op bepaalde voeding. Sommige dingen wil je misschien liever niet eten, omdat je merkt dat je daarna last krijgt van je maag bijvoorbeeld. Vaak zoeken we de problemen hiervan in het eten. En dat is in principe heel logisch, want je klachten komen vaak nadat je bepaalde voeding hebt gegeten. Maar er zijn verschillende redenen waarom jij reageert op bepaalde soorten voeding:

  • Er is sprake van een allergie of voedselovergevoeligheid
  • Er is een verteringsprobleem (intolerantie valt hier bijvoorbeeld ook onder)
  • Histamine probleem

Hierbij laat ik een voedselallergie even achterwege, want meestal weten we dit zelf al wel omdat een allergie bijna altijd direct opspeelt na het eten. Zoals bij een pinda allergie bijvoorbeeld. Maar nu dus even verder naar de andere mogelijkheden waarom jouw lichaam reageert op voeding.

Intolerantie

Als we reageren op bepaalde voeding en het blijkt geen voedselallergie te zijn, denken we al snel aan een voedselintolerantie. Dat we een intolerantie hebben voor bepaalde voeding of bepaalde stoffen. Maar een intolerantie wordt vaak een beetje verkeerd begrepen. Een intolerantie heeft er namelijk mee te maken dat je bepaalde enzymen te kort hebt of mist waardoor het voedingsmiddel niet goed kan worden afgebroken. De bekendste intolerantie, is een lactose-intolerantie. Hierbij is het enzym ‘lactase’ te weinig aanwezig in onze darmen.

Om erachter te komen waarom dit enzym te weinig aanwezig is, moet je dieper in de darmen duiken. Dit heeft namelijk veel te maken met de bewoners van je darmmicrobioom en dan voornamelijk de butyraat producerende bacteriën. Deze bacteriën zijn er verantwoordelijk voor dat jij je voeding goed verteert.

Als jij je intolerantie voor een bepaalde voeding wilt verminderen, zal je dus inzicht moeten krijgen in je micobrioom. Dit kan bijvoorbeeld door een ontlastingsonderzoek waarbij jouw darmmicobrioom in kaart wordt gebracht. Vervolgens ga je aan de slag met het verbeteren van je darmflora, om ervoor te zorgen dat je lichaam je voeding beter gaat verteren. En je intolerantie dus minder wordt of misschien wel verdwijnt.

Dit wil je altijd onder toezicht van een specialist laten gebeuren. Deze weten precies wat ze aan het doen zijn en ondersteunen je tijdens het gehele proces. Dit verzekert je van de beste resultaten! Zelf bied ik het ‘Blij Buik Traject’ aan waarin ik jou via darm therapie help naar een gelukkig en gezonde buik.

Voedselovergevoeligheid

Daarnaast bestaat er ook iets als een voedselovergevoeligheid. Ook dit kun je weer testen, via een voedselovergevoeligheidstest. Hiermee kan je in kaart brengen voor welke voedingsmiddelen je gevoelig bent, zodat je deze kunt elimineren uit je dieet. Het is echter niet de bedoeling om deze voedingsmiddelen voor de rest van je leven te vermijden. Samen met een specialist kun je kijken hoe je deze voedingsmiddelen weer langzaam terug in je dieet kunt brengen.

Ook bij voedselovergevoeligheid speelt darmgezondheid een belangrijke rol. Want wanneer er sprake is van een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm (ook wel lekkende darm of leaky gut genoemd), ontstaat er een immuunrespons, bijvoorbeeld op bepaalde voeding. Wanneer je de gezondheid van je darmen op orde krijgt, is de kans ook groot dat de gevoeligheid voor eten vermindert of zelfs helemaal verdwijnt.

Histamine

De laatste reden waarom je klachten kan krijgen van bepaalde voeding, is een histamine probleem. Over dit verschijnsel vertel ik binnenkort meer in een nieuwe podcast. Maar voor je aan een histamine-vrij dieet gaat, zorg dat je zeker weet dat histamine voor jou het probleem is.

Wat zorgt voor jouw klachten?

Wil je erachter komen waar jouw klachten vandaan komen? Stuur me dan een berichtje of plan een gratis kennismakingsgesprek in. Hierin bespreken we jouw situatie en kijken we naar de vervolgstappen voor een behandeling van je klachten. Via mijn blije buik methode kunnen we aan de slag gaan met de reactie die jouw lichaam heeft op bepaalde voeding, zodat je zo snel mogelijk weer klacht-vrij door het leven kunt.

Wellicht vind je dit ook interessant

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi! Mijn naam is Koosje

Ik ben Koosje en ik had jarenlang last van chronische vermoeidheid en darmklachten. Ik was doodop en stond ver van mijzelf af.

Categorieën

Podcast

Masterclass